Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Във Великобритания нарочиха за сваляне статуя на личност от „бялото превъзходство“

Оксфордският университет трябва незабавно да отстрани монумента на Сесил Роудс, призовават организаторите на протест

Статуята на Сесил Роудс бе премахната от Университета в Кейптаун след протести на студентите през 2015 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Във Великобритания нарочиха за сваляне статуя на личност от „бялото превъзходство“

Статуята на Сесил Роудс бе премахната от Университета в Кейптаун след протести на студентите през 2015 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Общинската управа на Оксфорд подкрепи дългогодишна кампания за премахването на статуя на Сесил Роудс от фасадата на колеж „Ориъл“ към Оксфордския университет и поиска градът да бъде „деколонизирн“. 26 общинари – повече от половината членове в градския съвет – са подписали писмо, в което изразяват мнението си, че фигурата на министър-председателя на Капската колония (1890 – 1896) е несъвместима с „упованието на града на антирасизма“, съобщава Би Би Си.

Кампанията „Роудс трябва да падне“ е започната преди години, но сега отново набира последователи в контекста на протестите „Black Lives Matter“, започнали след смъртта на Джордж Флойд, задушен до смърт от полицай в Минеаполис, САЩ. Статуите на противоречиви фигури в британската история се превърнаха в мишена на антирасистките протести в Обединеното кралство – монументът на Уинстън Чърчил срещу британския парламент осъмна на 8 юни с надпис „беше расист“. Преди това в Бристъл демонстранти събориха статуя на търговеца на роби Едуард Колстън и я хвърлиха в реката.

Вижте още: СТАТУЯ НА ЧЪРЧИЛ ОСЪМНА С НАДПИС „БЕШЕ РАСИСТ“

На 9 юни ще се проведе протест, който да забърза процедурата по сваляне на статуята и ще изиска от Оксфордския университет да прегледа внимателно фигурите, на които отдава почит в съвремието. Организаторите на митинга настояват, че не искат Роудс да бъде напълно забравен, а единствено да не се радва на такава почит днес – бизнесменът и политик е представител на „бялото превъзходство“ и напомня за колониализма и расизма от XIX в., пишат те в призива си.

Началото за кампанията по демонтажа на монумента е започнала още през 2016 г., след като предишната година друга негова статуя бе премахната от сградата на университет в Кейптаун, Южна Африка. Тогава от колежа в Оксфорд се оправдаха, че фигурата на Роудс „напомня за сложността на историята и за заветите на колониализма“ и отрекоха слуховете, че редица спонсори на образователната институция се канят да оттеглят финансовата си помощ, ако тя бъде отстранена.

Покрай кампанията мнозина обърнаха внимание, че Оксфордският университет и останалите му прилежащи колежи трябва да обърнат внимание на „институционалния расизъм“. От местната полиция казват, че ще направят всичко по силите си протестът да е мирен и поддържат връзка с организаторите.

От университета и от колежа „Ориъл“ все още не са излезли с коментар.

Кой е Сесил Роудс?

Той е бизнесмен и политик с голяма роля в управлението на Южна Африка през XIX в., отговорен за анексирането на огромни площи земя от Родезия и околността. Роден в семейството на свещеник в град Бишъп Стортфорд, Хартфордшър, Роудс заминава за Африка на 17 години, за да оглави заедно с брат си ферма за памук. Изоставя бизнеса с памук, за да влезе в бизнеса с диаманти. Основава корпорацията „De Beers“, която до преди няколко години доминираше световния пазар.

От наследството на Сесил Роудс и до днес се раздават стипендии, позволяващи на чуждестранни студенти да се обучават в Оксфордския университет. Сред тях е и бившият президент на Америка Бил Клинтън.

Личността на Роудс е била противоречива дори по негово време – голям е приносът му за началото на Втората англо-бурска война, струвала живота на хиляди.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg