Софийска филхармония МЕГАБОРД

Във Великобритания се отказаха да „осъвременяват“ Роалд Дал

Книгите му ще излязат както в оригинал, така и в редактирана от обидни думи и фрази версия, за да избират читателите сами

За много начинаещи читатели книгите на Роалд Дал са въведението в света на литературата. Снимка: Стопкадър от филма „Матилда“ (1996) - Във Великобритания се отказаха да „осъвременяват“ Роалд Дал

За много начинаещи читатели книгите на Роалд Дал са въведението в света на литературата. Снимка: Стопкадър от филма „Матилда“ (1996)

Британското издателство „Puffin“ изненадващо промени решението си и се отказа да осъвременява оригиналните текстове на Роалд Дал. Книгите му ще бъдат преиздадени, така както е предвидено от автора, съобщава „Sky News“.

„The Roald Dahl Classic Collection“ ще се предлага по книжарниците заедно с редактираните версии на книгите, „предназначени за деца, които може би ще се изправят за пръв път сами пред писмено съдържание“, казват от издателството, дъщерна компания на „Пенгуин Рандъм Хаус“:

„Читателите ще имат свободата да изберат коя версия на историите на Дал предпочитат“.

Преди дни стана ясно, че „Puffin“ иска да редактира оригиналното творчество на Дал, за да го направи по-разбираемо за днешните читатели. Били са променени думи и фрази, които може да се считат за обидни за психичното здраве, пола, расата, теглото и други. Така лакомият Осъстъс Глуп от „изключително дебел“ става „огромен“, „черните“ трактори от „Фантастичният господин Фокс“ са превърнати в „брутално изглеждащи чудовища“ и други.

Сред възмутените от решението бяха Салман Рушди, който заговори за „абсурдна цензура“, също колегата му писател Филип Пулман и британският министър-председател Риши Сунак.

Вижте още: ВЪЗМУЩЕНИЕ ОТ „ОСЪВРЕМЕНЕНИ ИЗДАНИЯ“ НА РОАЛД ДАЛ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

„В „Puffin“ с гордост публикуваме историите на Роалд Дал вече повече от 40 години в партньорство с „Roald Dahl Story Company“ – изтъкват от издателството. – Остроумието на автора и уникалният му гений на разказвач радват въображението на читателите вече много поколения. Внимателно проследихме дебата от изминалата седмица, който потвърди изключителната сила на книгите на Роалд Дал и въпросите около това как историите от друга епоха могат да бъдат поддържани актуални за всяко ново поколение.

Като издателство за детска литература нашата роля е да споделяме с децата магията на литературата с най-голяма мисъл и грижа. Фантастичните книги на Роалд Дал често са първите истории, които малките деца ще четат самостоятелно, а грижата за въображението и бързо развиващите се умове на малките читатели е едновременно привилегия и отговорност. Наред с това ние осъзнаваме важността на запазването на класическите текстове на Дал новите им издания.

Роалд Дал казва: „Ако моите книги могат да помогнат на децата да станат читатели, тогава чувствам, че съм постигнал нещо важно“. В „Puffin“ ще продължим да следваме неговата идея дотогава, докато правим книги.“

Новите издания на Дал с оригиналните текстове ще се появят на британския пазар по-късно през годината, сред преиздадените заглавия ще бъдат „Матилда“, „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Фантастичният господин Фокс“, „Джеймс и гигантската праскова“, „Вещиците“, „Добрият великан“ и други.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах