Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Въвеждат военно обучение в българските училища

Формулирано е като „обучение за защита на родината“

Български деца във военна униформа поставят цветя пред паметника на Левски в Карлово. Снимка: 61-ва Стрямска механизирана бригада/Фейсбук - Въвеждат военно обучение в българските училища

Български деца във военна униформа поставят цветя пред паметника на Левски в Карлово. Снимка: 61-ва Стрямска механизирана бригада/Фейсбук

Служебното правителство подготви постановление за въвеждане на военно обучение в 10-и и 11-и клас от 2023/2024 учебна година. Проектът за постановление е публикуван в портала за обществени консултации.

В него военното обучение е формулирано като „обучение за защита на родината“, което „допринася за формиране на ценности и нагласи за родолюбие, достойнство, дълг, чест и отговорност към страната“.

Непълнолетните в 10. клас ще учат „същност и съдържание на гражданско-военните отношения“, „оцеляване при откриване на невзривени боеприпаси, както и оказване съдействие от въоръжените сили на органите за сигурност в борбата им срещу разпространяване на оръжия за масово унищожение, незаконен трафик на оръжие и тероризъм“, както и как да помагат при „кризи от военен характер“.

През следващата година ще се обучават на „история и настояще“ на военните сили в България, ще имат уроци и за „въоръжение и екипировка на военнослужещите във видовете въоръжени сили“. Част от учебния материал ще бъде свързана с предимствата на приемането на младите хора в армията.

Уроците по военно обучение ще се провеждат в часовете на класния ръководител и ще бъдат общо 10 – пет в 10-и и пет в 11-и клас. Преподавателите ще са военнослужещи или цивилни служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и армията.

В проекта за постановление се предвижда и възможност студенти в степен „бакалавър“ или „магистър“ да могат да придобият и квалификация „офицер от резерва“ като минат курс по военно обучение.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg