Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Вавилон отново е столица на изкуствата

18 г. след войната в Ирак, фестивалът на изкуствата се провежда отново в древния град

Сцена от откриването. Снимка: Официална  страница на Международния фестивал по изкуствата във Вавилон/Фейсбук - Вавилон отново е столица на изкуствата

Сцена от откриването. Снимка: Официална страница на Международния фестивал по изкуствата във Вавилон/Фейсбук

Международният фестивал на изкуствата във Вавилон се провежда за пръв път отново след след началото на войната през 2003 г., съобщи телевизия „Al Sumaria“. Той бе открит на 28 октомври с музика, песни и танци на артистични групи и творци от Египет, Ирак, Кувейт, Ливан, Сирия и други страни от региона. Очаква се в продължение на пет дни да бъдат представени всечки изкуства в пищната обстановка на Вавилонския театър.

Фестивалът във Вавилон се е провеждал ежегодно от 1985-а до 2003 г. и всеки път е събирал стотици музиканти от цял свят. След свалянето на Саддам Хюсеин традицията е прекъсната най-вече по настояване на ислямските партии в Ирак. Имало е опит за възстановяването му през 2010 г., но още със старта му се е случил провал – били са забранени всички музикални, песенни и танцови представления.

Организаторите на възстановения фестивал в древния град са планирали модно дефиле, полети с въздушни балони, мастер класове по рисуване, етнофолклорни прояви. Събитието е толкова амбициозно, че включва освен това големи събития като книжен панаир, голяма фотографска изложба, селскостопанско изложение, авиационни демонстрации, индустриални изложения и др.

Въпреки че тази година във възстановената проява участват само ограничен брой страни – повечето от арабския свят, предвижда се догодина обхватът на участниците да бъде разширен.

Вавилонският театър. Снимка: Официална страница на Международния фестивал по изкуствата във Вавилон/Фейсбук

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах