Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Вавилонски призрак открит в Британския музей

Артефактът на възраст 3,5 хил. години досега не е представян пред публика

„Очевидно това е мъжки призрак и той е нещастен“, шегуват се специалистите от музея. Снимка: Британски музей - Вавилонски призрак открит в Британския музей

„Очевидно това е мъжки призрак и той е нещастен“, шегуват се специалистите от музея. Снимка: Британски музей

Най-старото изображение на призрак в света откриха експерти от Британския музей, съобщава „Гардиън“. Гравиран е върху глинена вавилонска плочка, която се пази в хранилището на музея. Артефактът на 3,5 хиляди години съдържа инструкция как да се избавите от душите, върнали се в света на живите – в този случай привидение, което има нужда от придружител.

Дълго време очертанията на рисунката са били незабележими. Учените са я поставили под определен ъгъл на светлина и установили, че на нея е изобразен духът на починал мъж. Той върви с протегнати напред ръце, вързани с въженце, теглено от жена. На задната страна е поставен текст, който описва подробно как да бъде проведен ритуалът за успешно отпращане в отвъдното на заблудените души. За тази цел трябва да се моделират фигури на мъж и жена и да се спазят още няколко указания.

Ъруин Финкел, филолог и куратор на Близкоизточния отдел на Британския музей, разказва, че този „изключително впечатляващ древен предмет“ досега е останал незабелязан.

„Очевидно това е мъжки призрак и той е нещастен. Само си представете как този висок, хърбав, брадат призрак, броди наоколо и нервира хората“, шегува се Финкел.

Според него плочката по всяка вероятност е била част от библиотеката в някой храм или в дома на екзорсист.

Финкел добавя, че текстът върху плочката преди е бил неправилно разшифрован, а рисунката не е била забелязана, защото се вижда, само ако се гледа директно отгоре и при насочена светлина.

Британският музей се е сдобил с артефакта през ХІХ век и досега не го е показвал пред публика.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах