Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ваят Бай Ганьо с образа на Калоянчев за бул. „Витоша“

Бай Ганьо от бул. "Витоша" ще има чертите на Георги Калоянчев. - Ваят Бай Ганьо с образа на Калоянчев за бул. „Витоша“

Бай Ганьо от бул. "Витоша" ще има чертите на Георги Калоянчев.

Бай Ганьо скоро ще се настани на бул. „Витоша“, съобщиха от столичната община. Г-н Балкански ще бъде част от скулпторна композиция заедно със своя създател Алеко Константинов, която ще бъде поставена на пешеходната зона на улицата в близост до метростанция НДК.

Лицето на Бай Ганьо ще бъде с чертите на актьора Георги Калоянчев, който изигра образа му в едноименния сериал.

Два екипа се борят да пресъздадат Алеко и неговия герой, победителят ще бъде обявен до дни. Единият проект е на скулптора Георги Чапкънов и архитект Станислав Константинов, а вторият – на скулптора Неделчо Константинов и архитект Светла Деанкова-Статкова. Чапкънов е наредил Бай Ганьо и Алеко край маса, а героят подава круша на писателя. Идеята на Неделчо Константинов пак е с маса, на която обаче седи само Алеко, пие кафе и гледа към Витоша, а Бай Ганьо се е изправил край него с дисагите.

Скулпторната композиция е първата от поредица статуи, които ще се издигнат на бул. „Витоша“.  Сред личностите, предложени да бъдат изваяни, са Георги Аспарухов-Гунди, актьорът Тодор Колев, спортният коментатор Николай Колев-Мичмана.

 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС