Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ваят паметник на Самуил по възстановката на черепа му

Монументът ще бъде вдигнат срещу Ослепените му воини в центъра на София

Паметникът в центъра на София ще бъде висок 6 метра, а в Скопие височината му е 5 метра. - Ваят паметник на Самуил по възстановката на черепа му

Паметникът в центъра на София ще бъде висок 6 метра, а в Скопие височината му е 5 метра.

Цар Самуил ще страда вечно за ослепените си воини след битката при Беласица през 1014 г. Столична община вдига паметник на владетеля в градинката на църквата „Света София“ и точно срещу него – в градинката зад Военния клуб, стои композицията на Любомир Далчев с осакатените от византийския император Василий Втори български войници. Авторът на статуята Александър Хайтов е изобразил момента, в който Самуил научава трагичната вест. 

Предложението за монумента се гласува в четвъртък. Откриването му вероятно ще бъде на Архангеловден – 8 ноември. Монументът струва 100 000 лв., но Столична община няма да даде нито лев, защото паметникът ще бъде платен от Фондация „Българска памет“.

Двайсет проекта са кандидатствали за създаването на паметника, конкурса печели скулпторът Александър Хайтов и ландшафтните архитекти Мария и Росен Гуркови.

Паметникът на Самуил ще се извисява на 6 метра. Царската фигура ще бъде 3,3 метра. Тя ще стои върху гранитна колона с капител в средновековен стил. Във всяка от полукръглите форми на колоната ще бъде вписано релефни изображение на воин.

Фигурата на Самуил ще бъде отлята от месинг. Чертите на лицето му са съобразени с пластичната възстановка на черепа на българския владетел, открит в базиликата „Св. Ахил“ на остров в Преспанското езеро.

Samuil5-b

Короната на главата му е византийска, камелавкион. Кръстът върху тиарата е повлиян от релефните изображения от плочата със Самуиловия надпис. Владетелят държи жезъл, подобен на жезъла на Цар Симеон Велики от известната картина на Димитър Гюдженов. Везаната одежда на гърдите му е с изображение на лъв, подобно на популярния Старозагорски лъв. Мечът е притиснат към гърдите на царя. Накрайникът на ножницата е по оригинал от книгата на Васил Йонов „Въоръжението и снаряжението по българските земи ХІІ-ХІ век”. Одеждата е обрамчена с лозовидни мотиви от изображението на княз Борис от Учителното евангелие („История на България”, том ІІ, БАН).

Samuil3-a

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС