Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ваза, открита в кутия за обувки, се продаде за $19 млн.

Порцеланът е от времето на китайската династия Цин

Вазата била изоставена на тавана на къщата от настоящия собственик на имота, а баба му и дядо му случайно направили откритието. Снимка: „Сотбис“ - Ваза, открита в кутия за обувки, се продаде за $19 млн.

Вазата била изоставена на тавана на къщата от настоящия собственик на имота, а баба му и дядо му случайно направили откритието. Снимка: „Сотбис“

Рядка ваза от времето на китайската императорска династия Цин, открита в таванско помещение, беше продадена на търг в Париж за 19 млн. долара (16,2 млн. евро). Продажбата постави рекорд за най-скъпо продадено изделие от китайски порцелан във Франция и рекорд за най-скъпо продадено произведение на изкуството в парижкия клон на къщата „Сотбис“, съобщава Си Ен Ен.

Изкусно изрисуваната ваза е стояла в стара кутия за обувки на тавана на наследствена къща. След като я открили, собствениците я занесли в Париж, за да бъде оценена. От тръжната къща датирали предмета от XVIII в. и му поставили цена между 500 и 700 хил. евро – многократно надмината на аукциона.

От „Сотбис“ твърдят, че вазата била изоставена на тавана на къщата от настоящия собственик на имота, а баба му и дядо му случайно направили откритието. Вазата и още китайски порцеланови вещи, сред които и „необикновено бронзово огледало“, били завещани от чичо на семейството.

Снимка: „Сотбис“

Експертът на тръжната къща Оливие Валмие споделя, че при отварянето на кутията за обувки бил „мигновено поразен“ от качеството на ценната вещ, след това забелязал и характерния начин на маркиране на изкуство при император Цянлун от династията Цин (управлявал Китай от 1736 до 1795 г.).

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Вазата е единственият познат екземпляр от вида си – коментират от „Сотбис“. – Порцеланите от този период са изключително редки на пазара, повечето от тях в момента се държат в Националния дворцов музей в Тайпе и в други музеи в различни краища на света.“

Подобна порцеланова купа се продаде през април в Хонг Конг за 30 млн. долара.

Въпреки изключителната си рядкост и предложената цена от „Сотбис“, собствениците не били особено въодушевени от порцелановата ваза.

„Не я харесвахме много, на баба ми и дядо ми също не им допадаше“, споделя един от собствениците пред АФП.

„Предвид огромното търсене на китайско изкуство за колекции, сега е моментът да преровите домовете и таваните си. Елате при нас, ако откриете нещо!“ , призовава Хенри Хауърд-Снейд, ръководител на отдела „Азиатско изкуство за Европа и Америка“ в „Сотбис“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах