Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Въздигнат и готов за битка до последен дъх (снимки)

Нека се множат паметниците на велики български владетели, пожела президентът пред статуята на цар Самуил

Българската държавност няма да се успокои, докато тялото на Самуил не намери вечен покой в родината си – „и то точно тук, в базиликата „Света София”, в която той се е черкувал“, заяви на откриването на паметника на владетеля президентът Росен Плевнелиев. Снимки: Румен Добрев - Въздигнат и готов за битка до последен дъх (снимки)

Българската държавност няма да се успокои, докато тялото на Самуил не намери вечен покой в родината си – „и то точно тук, в базиликата „Света София”, в която той се е черкувал“, заяви на откриването на паметника на владетеля президентът Росен Плевнелиев. Снимки: Румен Добрев

Българската столица вече има първия си паметник на цар Самуил. Бронзовата фигура на владетеля бе въздигната край базиликата „Св. София“ с държавни почести и осветена от патриарха. На фона на камбанен звън, носещ се от катедралния храм „Св. Александър Невски“, президентът Росен Плевнелиев заяви, че помним делото и саможертвата на Самуил и неговите войни, които ни показаха как се води битка за България до последен дъх.

„Надявам се този паметник, този символ на нашата признателност към делото на цар Самуил да не ни разедини – отбеляза в словото си държавният глава, в контекста на споровете от последните дни дали монументът е достатъчно естетичен за това сакрално място. – Като президент ще се радвам националните паметници на велики български владетели да се множат – длъжници сме на младите за това.“

Президентът произнася словото си пред паметника.

Президентът произнася словото си пред паметника.

Десетки граждани, сред които и много деца, се стекоха за официалното откриване – протекло при солидни мерки за сигурност, отцепена напълно зона пред храм-паметника и проверки през специален КПП за всеки посетител. На фона на тържествената атмосфера и пред представителната гвардейска част бе свалено бялото платнище, покриващо монумента, а сред публиката се чуха одобрителни възгласи.

В словото си президентът Плевнелиев обърна внимание на отношенията на България със съседите ѝ – Гърция и Македония. За Гърция, където в Солун се съхраняват тленните останки на Самуил, той заяви, че българската държавност няма да се успокои, докато тялото на владетеля не намери вечен покой в родината си – „и то точно тук, в базиликата „Света София”, в която той се е черкувал“.

„Връщането на костите на Самуил в България ще бъде и акт на историческо помирение между два народа – българският и гръцкият“, заяви държавният глава.

Близък план на лицето на владетеля.

Близък план на лицето на владетеля.

„Надяваме се с нашите братя в Македония скоро заедно да отбелязваме делото на цар Самуил“, продължи Плевнелиев и определи присъствието на предстоятеля на македонската православна църква, архиепископ Стефан, заедно с българския патриарх Неофит в Деня на Светите братя Кирил и Методий, 11 май, като доказателство, че България и Македония могат заедно да отбелязват значими и споделени от двете държави събития. Президентът благодари лично и на посланика на западната ни съседка, който бе сред гостите на събитието.

Освещаването на паметника направи патриарх Неофит.

Освещаването на паметника направи патриарх Неофит.

Паметникът бе осветен от патриарха на Българската православна църква – Неофит, а сред официалните гости на събитието бяха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, министър-председателят от служебния кабинет през 2014 г. проф. Георги Близнашки, кметът на София Йорданка Фандъкова и заместникът ѝ Тодор Чобанов, депутатът от ВМРО Красимир Каракачанов, историкът Божидар Димитров и др.

След края на официалната част, приключила с едноминутна почит на колене от страна на всички присъстващи, президентът Плевнелиев, заедно с целия си антураж от НСО, отиде до полицейските ленти, зад които стояха зрителите, за да се ръкува с тях и дори раздаде няколко автографа.

Цар Самуил, все още покрит с бяло платнище преди откриването.

Цар Самуил, все още покрит с бяло платнище преди откриването.

Кметът Йорданка Фандъкова.

Кметът Йорданка Фандъкова.

Президентът Росен Плевнелиев пристига за церемонията.

Президентът Росен Плевнелиев пристига за церемонията.

Бялото покривало пада.

Бялото покривало пада.

RUM_5535

RUM_5537

RUM_5584

Дечица наблюдават церемонията от „първия ред“.

Дечица наблюдават церемонията от „първия ред“.

Бившият депутат Петър Берон сред официалните гости.

Бившият депутат Петър Берон сред официалните гости.

На колене пред цар Самуил.

На колене пред цар Самуил.

RUM_5703

Протоколна снимка след церемонията.

Протоколна снимка след церемонията.

RUM_5729

RUM_5786

Президентът Плевнелиев се ръкува с граждани.

Президентът Плевнелиев се ръкува с граждани.

RUM_5829

RUM_5876


ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС