Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Важна теория за Тирион потвърдена в „Игра на тронове“?

Без участието на джуджето сериалът сякаш даде доказателство за изненадващия му произход

В сагата Джордж Р. Р. Мартин дава значително повече информация за Дом „Ланистър“, отколкото виждаме в сериала. - Важна теория за Тирион потвърдена в „Игра на тронове“?

В сагата Джордж Р. Р. Мартин дава значително повече информация за Дом „Ланистър“, отколкото виждаме в сериала.

Внимание! Този материал разкрива детайли от сюжета на сериала „Игра на тронове“ и поредицата „Песен за огън и лед“!

„Игра на тронове“ е сложен свят на история и митология, надграждана в последните седем години. А феновете на поредицата имат редица теории за някои от персонажите – особено за най-любимите от тях. И докато някои от възможностите изглеждат невероятно, други с времето се потвърждават, пише сайтът „Синема бленд“.

Една от важните теории, която от години обикаля почитателите на „Игра на тронове“ и „Песен за огън и лед“, е, че Тирион Ланистър всъщност не е Ланистър. Вместо това той е Таргариен и е орисан да язди третия от драконите на Денерис. Последният, пети епизод на седми сезон на сериала навярно косвено потвърди тази теория в една от сцените си – и то без в нея дори да се появи Тирион.

Когато Денерис се завърна на гърба на Дрогон в Драконов камък, след като помете ланистъровата армия, тя се натъкна на Джон Сняг. Вместо да побегне в ужас от огромния черен дракон, Джон се приближи до него и го погледна в окото. Дрогон наклони глава надолу и му позволи да го погали – нещо, което силно изненада Денерис. За нея това е напълно ново.

Срещата на Дрогон и Джон Сняг

Феновете на „Игра на тронове“ знаят, че Джон е син на Регар Таргариен, а това скоро трябва да се изясни и за персонажите в сериала. Както се оказва, драконите на Денерис се чувстват комфортно и нямат проблеми с близостта на Таргариени.

Тук е и следата, че Тирион не е истински син на Тивин Ланистър. Макар той да нямаше особен досег до драконите в последния епизод, моментът между Дрогон и Джон беше ясна препратка към серия от шестия сезон, в която Тирион не беше убит от Регал и Визерион. Тогава Денерис беше напуснала Мирийн заедно с Дрогон, а другите два дракона бяха оковани в подземията и отказваха да се хранят. Тирион, за да не допусне Регал и Визерион да гладуват до смърт, слезе в мрака, за да им свали веригите. Противно на очакванията, драконите го пуснаха до себе си, той ги докосна и дори им разказа история, докато сваляше оковите. Регал и Визерион приеха Тирион точно както Дрогон по-късно прие Джон Сняг.

С тези два момента „Игра на тронове“ може би потвърди теорията, че Тирион, както и Джон, е таен Таргариен. Ако Дрогон хареса Джон заради произхода му, то това би трябвало да е обяснението и защо Регал и Визерион приеха джуджето. Ако Тирион наистина е Ланистър, досега сериалът не е дал обяснение как и защо друг ключов герой просто се оказва свързан с този род. За да открием отговори на този етап, можем да се обърнем към книгите на Джордж Р. Р. Мартин.

Тирион и Денерис брат и сестра? Много вероятно…

В сагата писателят дава значително повече информация за Дом „Ланистър“, отколкото виждаме в сериала. Според книгите Лудият крал Ерис забелязал Джоана Ланистър, по време на служението на Тивин като Ръка на краля. Тя напуска Кралски чертог, за да живее в Скалата на Кастърли с Джайм и Церсей, далеч от погледа на Ерис, но пътищата им се кръстосали отново, когато Джоана пристигнала за турнир в Кралски чертог. Следващата година Джоана починала по време на раждането на Тирион, който никак не прилича на брат си и сестра си.

Времето съвпада – възможно е Ерис да е насилил Джоана в Кралски чертог и тя да е заченала Тирион от него. Тивин дори да е можел да докаже, че Тирион не му е син след смъртта на жена му, едва ли е искал да нанася срамно петно върху скъпата си покойна съпруга. Да, посочва се причината, че Тирион е джудже, а не велик воин като Джайм, но навярно има повече. Ако сериалът последва историята от книгите, ще се изясни, че Тирион е по-възрастният полубрат на Денерис. Като син на Лудия крал, вече е ясно защо Тивин толкова мрази Тирион.

Ерис да е баща на Тирион може да обясни как имаме втори таен Таргариен, но не и защо на Джордж Мартин му е било да го прави. Отговорът на това идва от едно видение на Денерис в Къщата на неумиращите. Тя я посети и в книгите, и в сериала, но преживяването ѝ беше различно. В „Сблъсък на крале“ Денерис поглежда в миналото, където брат ѝ Регар говори с жена си Елия след раждането на сина им Егон. Регар заявява, че Егон е „предреченият принц“, после казва, че „драконът има три глави“ според пророчеството.

Регар смята, че трите глави на дракона са синът му Егон, като Принца, дъщеря му Ренис и трето дете, което в крайна сметка може да е Джон Сняг. Ако „Игра на тронове“ реши да въведе пророчеството за триглавия дракон като кулминация на Предреченият принц/Азор Ахай, то сериалът ще има нужда от трети „дракон“, който да се присъедини към Джон и Денерис. А ако Тирион наистина е Таргариен, той би се вписал идеално. Доста вероятно е в края на сериала да видим трима герои с таргариенска кръв да летят на дракони – Денерис на Дрогон и Джон и Тирион на Регал и Визерион.

Очевидно, в този момент не знаем дали това пророчество ще има такава важна роля в „Игра на тронове“, въпреки че отново в последния епизод Джили в Староград нова подробност около Регар. Сигурни сме обаче, че Тирион и в книгите, и в сериала от дете е удивен от драконите; и в книгите, и в сериала не прилича никак на баща си, брат си и сестра си, както и че в сериала видяхме син на Регар в сцена, която е практически огледална на раждането на Тирион.

Ако наистина се окаже, че джуджето е Таргариен, поне не можем да се оплачем от липса на предпоставки за това. Кой знае? Може би фактът, че и тримата – Денерис, Джон и Тирион – губят майките си по време на раждане, също ще се окаже от значение?

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg