Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Възхвала на самотата с Цветан Тодоров в София

Човешкото щастие винаги виси на косъм, твърди философът

Срещата с Цветан Тодоров е на 23 септември от 18 ч. във Френския културен институт в София. - Възхвала на самотата с Цветан Тодоров в София

Срещата с Цветан Тодоров е на 23 септември от 18 ч. във Френския културен институт в София.

Един от най-значимите мислители в съвременната философия – Цветан Тодоров, ще представи в София своята „Недовършена градина“. Това е новото издание на познатия на почитателите му труд „Несъвършената градина“. Гостът ще се включи и в дискусия „Изборът на демократична Европа“, в която ще участват още проф. Богдан Богданов от НБУ и проф. Стоян Атанасов от СУ „Св. Климент Охридски“Събитието, организирано от Нов български университет, ще бъде на 23 септември от 18 ч. във Френския културен институт.

„Недовършената градина“ е знакова за работата на Цветан Тодоров, представяща възгледите на големите френски хуманисти от Монтен до Констант, Декарт, Монтескьо, Русо. Заглавието й отпраща към това, че човешкото съществуване е като „недовършената градина“. Съчинението е впечатляващо не само в своята цялост, но и с това, че е отделено внимание на човешкото желание за независимост, на възхвалата на самотата, на разграничението между дейния живот и съзерцателния живот, на индивида като цел, на човешката участ, дълга и насладата, любовта радост и любовта желание.

На френски език книгата е публикувана през 1998 г. Френската критика я определя като апостолска книга на Цветан Тодоров, съдържаща и най-пълната визия и оценка за модерността. „Хуманизмът на Цветан Тодоров се явява не алтернатива, а ключ за разбиране на модерността“, пише в предговора си към книгата проф. Стоян Атанасов.

В последните страници на своето изследване Тодоров казва: „Скалата на Сезиф – или някоя друга точно до него – неспирно се търкаля обратно по нанадолнището, но съдбата на Сезиф не е проклятие, просто такава е човешката участ, която не е нито завършена, нито съвършена. Тя прилича по-скоро но алхимична операция – състои се в превръщането на относителното в абсолют и в изграждането на нещо солидно от най-неустойчивите материали.“ Според автора и според хуманистичната мисъл, човешкото щастие винаги виси на косъм и все пак хората предпочитат недовършената градина пред всяко друго царство.

Nedovyrshenata gradina -a

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах