VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Възхвала на София с Големинов, Верди и Пучини

Софийската филхармония с празнична програма за 17 септември

Станислав Ушев ще дирижира празничния концерт за Деня на София. - Възхвала на София с Големинов, Верди и Пучини

Станислав Ушев ще дирижира празничния концерт за Деня на София.

Празничен концерт за Деня на София подготвя Софийската филхармония. От 19 часа на 17 септември в зала „България“ диригентът Станислав Ушев извежда оркестъра с програма от произведения на Веселин Стоянов, Марин Големинов, Любомир Пипков, Хенрик Виенявски, Джакомо Пучини, Джузепе Верди, Жорж Бизе и др.

Солисти ще бъдат цигуларката Кристина Георгиева (през 2016-а тя бе отличена с приза „Млад музикант на годината“), сопраното Ирина Жекова и тенорът Георги Султанов. В концерта участва и Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, с диригент Славил Димитров.

В момента Станислав Ушев е главен диригент на Шуменския симфоничен оркестър, а през годините е гостувал в Русия, Испания, Франция, Румъния, Гърция, Корея, Италия. Репертоарът му включва над 500 творби от различни стилове и епохи, работил е със солисти като Дмитрий Башкиров, Мария Биешу, Михаил Петухов, Георги Бадев, Минчо Минчев и др.

Интересно е присъствието на концерта на младата Кристина Георгиева. Тя свири на цигулка от 5-годишна, сред отличията ѝ са първи награди от конкурса „Петър Тошков” – Белград, от Международния конкурс за цигулари в Ниш, награда на EMCY на конкурса за цигулари „Охридски бисери” в Македония, Голямата награда за ярко музикално дарование и специалната награда на фондация „Св. Св. Кирил и Методий” на международния конкурс „Млади виртуози”.

Кристина Георгиева е Млад музикант на 2016-а

На сцената Георгиева си е  партнирала с музиканти като Максим Венгеров, Миша Майски и Матю Хънтър. Ученичка е на белгийския педагог Леонид Кербел. Дни преди концерта със Софийската филхармония Кристина спечели Гран при на XXI-о издание на Международния младежки музикален конкурс „Надежди, таланти, майстори“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС