Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Възкреси Гена Димитрова, погреба Райна Кабаиванска

Вежди Рашидов замаза стар гаф с нов (видео)

Вежди Рашидов в интервю пред Георги Любенов, в пряко включване от Москва. Снимка: Стопкадър  - Възкреси Гена Димитрова, погреба Райна Кабаиванска

Вежди Рашидов в интервю пред Георги Любенов, в пряко включване от Москва. Снимка: Стопкадър

Софийската опера и балет е на гастрол в Болшой театър и БНТ в пряко предаване през уикенда даде думата на Вежди Рашидов, бивш министър на българската култура и настоящ председател на Комисията по култура и медии в парламента, да анонсира значимото събитие. Алтернативните факти отново дойдоха от Москва, но този път източникът е български.

В свой стил Рашидов веднага обърна темата към себе си и върна лентата назад, за да оправи един свой прочут, но непризнат гаф от 2012-а, когато планираше „концерт в Болшой театър на големите български оперни певци като Гена Димитрова“ (починала през 2005 г.). Тогава го каза пак в ефира на БНТ, после се опита да тушира грешката си с уточнението, че говорел за мултимедия, а не за концерт на живо. Вместо да замаже стария гаф, сега той произведе нов. Още по-зловещ. Защото предишния път „възкреси“ Гена Димитрова, а сега „погреба“ Райна Кабаиванска.

„Помните, бях казал, че тук ще пеят и Борис Христов, и Гяуров, и Кабаиванска. Бях упрекнат от едни много интелигентни журналисти: „Как ще пее, като е умряла?“. Ми ще пей. И пяха на мултимедия. И то прекрасно. Това беше една заря от гласове. България е много талантлива страна, но за съжаление комплексирана…“, заяви Вежди Рашидов пред възторжения Георги Любенов.

Журналистът въобще не забеляза „убийството“ на голямата оперна певица, която има концерт след броени дни в зала „България“ – „Тенорите на Райна Кабаиванска“. Не на мултимедия, а на живо. За разлика от „много интелигентните журналисти“, упрекнали Рашидов, че мъртвите не пеят, в този случай имаме един журналист, който явно не спада в тази категория – защото не упрекна в нищо бившия министър.

Ако Нина Чилова успя за краткото си управленско битие в културата да остави незаличим белег с признанието си, че любимият ѝ композитор е Златю Бояджиев, то за почти десетте си години във властта Вежди Рашидов вече си е осигурил безсмъртие. Той ще остане в историята с истински шедьоври на гафа и скандала. Чилова поне не „уби“ никого.

Интервюто с Вежди Рашидов от Москва

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах