Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Възкресяват” съветски артисти за римейк на „Седемте самураи”

Петима от главните герои ще бъдат дийпфейк версии на мъртви съветски актьори „от най-добрия им период”

Сцена от „Седемте самураи“ на Акира Куросава, 1854 г. - „Възкресяват” съветски артисти за римейк на „Седемте самураи”

Сцена от „Седемте самураи“ на Акира Куросава, 1854 г.

Руска дийпфейк версия на „Седемте самураи“ на Куросава с мъртви актьори от съветското кино подготвя „Първи канал“ на руската телевизия, съобщи по време на образователния маратон „Знание 2022“ генералният директор на телевизията Константин Ернст.

Действието в римейка е преместено от Япония „някъде в Новоросия по време на Гражданската война“, разказва Ернст. Петима от седемте главни персонажи ще бъдат изиграни от артисти, които с помощта на съвременни технологии ще бъдат превърнати във „велики съветски актьори от най-добрия им период“. Целта на това решение, обяснява директорът на руския „Първи канал“, е „да възкресим хората, които така ни липсват“. Засега не се уточнява кои точно актьори ще бъдат „възкресени“ посредством дийпфейк технологията.

„Дийпфейк“ е създадена с помощта на невронни мрежи реалистична подмяна на фото-, аудио- и видеоматериали. За да се създаде видео с дийпфейк, е достатъчно да са налични няколко фотографии на човека, който трябва да бъде изобразен. Готовите дийпфейкове са практически неразличими от оригинала.

Константин Ернст е добавил, че поради спад на рейтинга на публицистичните предавания, основно запълващи програмата на „Първи канал“ досега, телевизията ще засили присъствието на развлекателно съдържание.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg