Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Възкресяват Висоцки по подобие на виртуалните аватари на АББА

Приближен до Путин олигарх и изпълнители, подкрепящи властта в Русия, са свързани с проекта

Съветският бард Владимир Висоцки умира на 42 през 1980 г.  - Възкресяват Висоцки по подобие на виртуалните аватари на АББА

Съветският бард Владимир Висоцки умира на 42 през 1980 г.

Виртуален концерт, посветен на Висоцки, в който бардът ще участва като дигитален аватар, подготвя компанията на пропутинския милиардер Михаил Прохоров, съобщава медията РБК, позовавайки се на източници от компанията „Sensorium“. В момента се работи по създаването на дигиталната версия на певеца, по подобие на турнето на АББА „Voyage“ с дигитални аватри на четиримата изпълнители.

За тази инициатива още в началото на май 2022 г. спомена и инструменталистът Евгени Кобилянски, който нарече проекта „цифровото безсмъртие на Владимир Висоцки“ и допълни, че заедно с него работят изпълнители като Григорий Лепс, Никита Джигурда и Диана Анкундинова. Всички те са демонстрирали подкрепата си за войната.

Според Кобилянски всяка композиция се изгражда с дигитални видеообрази, ще бъде създадена телевизионна версия, видеоверсия и вероятно ще има концертно турне. Разликата с АББА е, че изпълнителите лично са участвали в създаването на холограмите, като в продължение на 5 седмици са репетирали с датчици за улавяне на движения. Технологията при концерта на Висоцки ще бъде от различен вид и по-скоро ще наподобява дийпфейк.

„Sensorium Corporation“, която е основана през 2018 г. от приближения до Путин олигарх Михаил Прохоров, се занимава с VR-технологии. Фирмата е регистрирана на Каймановите острови и има офиси в Москва, Цюрих, Лос Анжелис и Монреал. Очаква се през 2023 г. „Sensorium“ да открие в Москва концертна зала за 8 хиляди души на стойност повече от 200 млн. долара.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах