Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Възможна ли е София със свързани велоалеи и без реклами?

144 километра трасета за колоездачи се подготвят за изграждане в града; мисли се и за център без реклами

В момента велосипедистите опасно често са на косъм разстояние от автомобилите по улиците на София. Дали това ще се промени? Снимка: Емил Георгиев - Възможна ли е София със свързани велоалеи и без реклами?

В момента велосипедистите опасно често са на косъм разстояние от автомобилите по улиците на София. Дали това ще се промени? Снимка: Емил Георгиев

„Градските велопътеки са като пътя ни към Запад – почващи от нищото и свършващи в нищото“, написа в текст за „Площад Славейков“ писателят Васил Георгиев през лятото. И наистина е така – по-продължителна разходка из София показва, че е малко вероятно с колело успешно да се стигне от точка А до точка Б, поне ако не искаме да слизаме непрекъснато пеша или да избегнем да ни блъсне автомобилен джигит. Но положението може и да се подобри, ако се съди по това, което предвижда програмата за изпълнение на велотрасета в периода 2016 – 2019 г.

Според нея София ще бъде опасана с около 144 километра велоалеи, които вече ще бъдат свързани помежду си и дори ще достигат до крайните квартали, пише „Монитор“. В момента трасетата за колоездачи са по-малко от 60 километра, пръснати са (наглед хаотично?) из различни райони на града и насред тях изневиделица се появяват неочаквани препятствия.

Планът е трасетата да бъдат три вида. Основните са тразитни, които осигуряват бърза и директна връзка на отдалечените райони в града с центъра или един с друг. Из кварталите пък ще има алеи, които осигурят връзката до транзитните маршрути и спирките на градския транспорт и метрото. Третият вид маршрути ще са за отдих. Те ще са в парковете и извън града – към Панчарево и Банкя.

Ще бъде свързано велотрасето около Руски паметник с пл. „Възраждане“, оттам по бул. „Н. Петков“ до ул. „Райска градина” и към бул. „Цар Борис ІІІ“ до подстъпите на Витоша през парка „Княжевска борова гора“.

Велоалея ще имат и в Люлин до 2018 г. Колоездачите ще тръгват от бул. „Вардар” , а след това ще минават тунела през специален велоподлез. Оттам ще има разклонение по булевардите „Добринова скала” и към „Царица Йоанна“, като тя може да се продължи и да стига до парка „Жива вода” в Банкя.

Заложено е и да се довърши трасето в ул. „Бели Дунав“, Обелско шосе до пресичането на бул. „П.Владигеров“ с р. Какач, оттам по бул. „Ломско шосе“, към жк „Обеля“ и Северен парк, с възможности за развитие на извънградски маршрути посока тематичен парк „Полето“ и „Софийска Света гора“ в Стара планина.

Междувременно отчет за своите първи шест месеца като главен архитект на София направи Здравко Здравков. Той вече е възложил 3D заснемане на фасадите в центъра около ул. „Граф Игнатиев” и храма „Св. Ал. Невски”, информира „24 часа“. През декември ще започне подготовката на цялостни решения, включващи цветово оформление, фасадно осветление, визия на приземните нива, вид, място и дори шрифт на рекламните елементи. Те са заради мащабния ремонт на центъра, който тръгва догодина първо от „Граф Игнатиев”.

Подготвят се и промени в наредбата за рекламата, обясни Здравков, като целта е тя да намалее, а в идеалния център да няма никаква.

Дали наистина е възможно? По-малко реклами из града, значително увеличаване (количествено и качествено) на велоалеите и оттам – по-чиста и приветлива София? Можем само да се надяваме всичко да върви по план.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС