Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Възможни следи от извънземен живот засече най-големият телескоп в света

Китайският „Sky Eye“ търси данни за извънземно съществуване от две години

Снимка: ЕПА/БГНЕС - Възможни следи от извънземен живот засече най-големият телескоп в света

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гигантският телескоп „Sky Eye“ може би е засякъл следи от извънземна цивилизация, твърди държавното китайско издание „Science and Technology Daily“, официоз на тамошното министерство на науката и технологиите. Изданието вече е изтрило публикацията, но съобщението бързо набра скорост в китайската социална мрежа „Уейбо“, съобщава онлайн изданието на „Блумбърг“.

Електромагнитните сигнали, засечени от „Sky Eye“ – най-големият радиотелескоп на света, се различават от досега забелязваните от екипа учени, обясняват от Пекинския университет, и ще бъдат допълнително изследвани. Сформиран е специален екип, който да се занимава с въпроси, засягащи необичайни сигнали и извънземни цивилизации, учените в него идват от Пекинския университет, Националната астрономическа обсерватория  на Китайската академия на науките и университета „Бъркли“ в Калифорния.

През септември 2020 г. „Sky Eye“ – с диаметър от 500 метра – официално даде ход на програма за търсене на следи от извънземен живот. Още същата година бяха засечени два подозрителни сигнала при обработка на данни от 2019 г.

Подозрителните сигнали от 2022 г. се нуждаят от допълнително разследване, тъй като е възможно да се окаже обикновено смущение в радиосигнала, уточняват експертите.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90