СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Възмущение в Ирландия заради комедиен скеч, в който Бог е осъден за изнасилване

Ирландската национална телевизия RTÉ се извини за клипа, но не го свали от интернет

Полицай арестува Бог, след като съдът го е намерил за виновен по обвинения за изнасилване в комедиен скеч, излъчен по ирландската телевизия на Нова година. Снимка: RTÉ - Възмущение в Ирландия заради комедиен скеч, в който Бог е осъден за изнасилване

Полицай арестува Бог, след като съдът го е намерил за виновен по обвинения за изнасилване в комедиен скеч, излъчен по ирландската телевизия на Нова година. Снимка: RTÉ

Националната ирландска телевизия RTÉ се извини на зрителите си, след като скеч, в който Бог е представен като изнасилвач, доведе до над хиляда оплаквания до медията. В новогодишно шоу фикционална новинарска емисия съобщава за последната популярна фигура, замесена в скандал със сексуално насилие – старозаветният Бог.

5 милиарда годишният е обвинен, че е насилил младо момиче от Близкия изток и че го е забременил против волята му, преди да бъде осъден условно на две години затвор. Веднага след това филмовият продуцент Харви Уайнстийн е поискал делото му да се преразгледа в Ирландия“, казва водещият на новините в скеча.

Видеото, което продължава едва 23 секунди, е на сатиричния новинарски уебсайт Waterford Whispers News, съобщава „Индипендънт“. След излъчването му националната телевизия получава над хиляда оплаквания от зрителите си и сериозна критика от страна на ирландския католически епископ Еймън Мартин.

Този възмутителен клип трябва веднага да бъде премахнат и отречен от всички хора с добра воля – пише той в Туитър. – Излъчването на подобен дълбокообиден и богохулствен клип за Бог и Дева Мария в коледния сезон е обида за всички католици и останалите християни.

В изявление от RTÉ се извиниха за видеото, но не обещаха, че ще бъде свалено от онлайн канала им. Към 4 януари то все още може да се гледа онлайн.

„От RTÉ разбираме, че темите, които могат да обидят някого, зависят от индивидуалното възприемане, особено когато става дума за комедия и сатира. Разгледахме реакциите и оплакванията, получени до момента, и RTÉ иска да се извини на всички онези, които са се почувствали обидени от сегмента“, се казва в изявлението.

Групата „Атеисти Ирландия“ защити правото на телевизията да излъчва материали, които се считат за обидни от религиозна гледна точка, позовавайки се на референдум от 2018 г., след който от конституцията отпада забраната за богохулство.

Последното законодателно преследване на базата на богохулство в Ирландия е регистрирано през 1855 г., когато свещеник по погрешка изгаря библия. През 2015 г. полицията разследва коментари на Стивън Фрай, излъчени по телевизията, които определят Бог като „капризен“, „тотален маниак“ и „злонамерен“. Разследването е прекъснато, след като от полицията установяват, че недостатъчен брой хора са се почувствали засегнати от изказванията

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg