Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Възмущение в С. Македония от коледната украса на антични статуи

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ определи решението като „подигравка с културното наследство”

Празничният „дизайн“ на античните статуи в скопския музей. Снимка: Стопкадър от видеото - Възмущение в С. Македония от коледната украса на антични статуи

Празничният „дизайн“ на античните статуи в скопския музей. Снимка: Стопкадър от видеото

Статуи от ІІ и ІІІ век в експозицията на Археологическия музей на Северна Македония бяха украсени с червени шапки, еленски рога и коледни шалове. Това предизвика възмущението на опозиционната македонска партия ВМРО-ДПМНЕ и тя поиска оставката на директорката на музея Славица Бабамова. В страницата на комисията за култура на ВМРО във Фейсбук е публикуван клип с поруганите статуи.

„Що за публична подигравка с културното ни наследство и история е това и защо? Някой ще носи ли отговорност за това, че местни и чуждестранни посетители от вторник могат да се снимат и да се присмиват на културното ни наследство в нашия топ държавен музей? Музеят, който представя цяла Македония! Ако това беше направено от който и да е обикновен човек или се случи в която и да е нормална държава, държавата щеше да го види като върхов акт на вандализъм и подигравка с културното наследство. Но не и в Македония, страна със забранена и цензурирана история. Питаме публично дали тази практика ще продължи и занапред и дали всеки може да го направи? Ще могат ли и посетителите да донесат свои украси, които да сложат на статуите, за да се снимат с тях?”, се казва в публикацията на опозиционерите.

Те призовават министърката на културата на Северна Македония Ирена Стефоска незабавно да освободи директорката на Археологическия музей Славица Бабамова и да започне съответна процедура пред компетентните органи по Закона за опазване на културното наследство за незачитане на културното наследство, предприемане на действия срещу защитени блага и използването им за цели, които биха могли да ги изложат на опасност от повреда или унищожаване

Към искането на ВМРО-ДПМНЕ се присъединява и Световният македонски конгрес.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах