Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Възмутени писатели напускат изборното събрание на СБП

Георги Константинов и Никола Инджов си тръгват в знак на протест срещу манипулациите

Георги Константинов е възмутен от "организираната нечестност" на избора за нов председател на Съюза на писателите.  Снимка: Румен Добрев - Възмутени писатели напускат изборното събрание на СБП

Георги Константинов е възмутен от "организираната нечестност" на избора за нов председател на Съюза на писателите. Снимка: Румен Добрев

Двама от най-острите критици на статуквото в Съюза на писателите напуснаха събранието за избор на нов председател, което тече в момента в Дома на науката и техниката в София. Георги Константинов и Никола Инжов си тръгнаха в знак на негодувание срещу отказа на временното ръководство да прочетат пред всички целия ревизионен акт за финансовото състояние на СБП. 

„Напуснахме, защото виждаме манипулациите, – обясни пред „Площад Славейков“ Константинов. – Това е организирана нечестност! Не искаме да участваме в тази трагикомедия“. След тях от събранието са си тръгнали и други недоволни писатели. Немалко обаче са останали – по думите им, за да направят опит за противодействие срещу противниковия лагер.

Според Контантинов на събранието ще бъдат прочетени едва няколко „блестящи страници“ от дебелото тесте на ревизионния акт, за да прикрият критичните моменти в изводите на одиторите. В интервю за „Площад Славейков“ Никола Инджов неотдавна заяви, че Съюзът на писателите е ограбен, а в касите му липсват милиони.

Константинов е един от кандидатите за лидерския пост в Съюза и въпреки, че вече е извън залата, където се провеждат изборите, за него ще бъде гласувано. Според двамата протестиращи, за претендента Боян Ангелов, посочен уж от бившия председател Николай Петев, ще гласуват около 130-140 от присъстващите. Това означава, че Ангелов най-вероятно ще бъде избран за председател на Съюза.

Останалите кандидати са били същите – Атанас Капралов, Венко Евтимов и Кънчо Атанасов. Всеки от тях е трябвало да прочете доклад. Константинов не е успял да изчете своя, в който поставя въпроси за състоянието на Съюза. Дали са му само 3 минути време за изказването, а текстът му е бил около 8 минути.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС