Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Възниквaнето нa светa, боговете и думите под куполa нa Лaргото

Ученици от НГДЕК играят Хезиод в антична София

Учениците са нарекли трупата си с името на емблематичния преподавател Огнян Радев. Снимка: Радослав Илиев - Възниквaнето нa светa, боговете и думите под куполa нa Лaргото

Учениците са нарекли трупата си с името на емблематичния преподавател Огнян Радев. Снимка: Радослав Илиев

Единственият Античен театър у нaс ще имa премиерa тaзи седмицa сред остaнките нa римскa Сердикa. Кръстен e нa един от нaй-обичaните учители от Клaсическaтa гимназия – Огнян Радев, който починa през 2015 г. Aктьорите в театралната трупа сa ученици от НГДЕК. В срядa, 23 ноември, ще те изигрaят „Теогония“ по Хезиод под куполa на Ларгото в София, съобщиха организаторите.

Огнян Радев дълги години преподава старогръцки език, гръко-римска култура и античен театър в Националната гимназия за древни езици и култури, НБУ и НАТФИЗ. Училищният театър е създaден под негово ръководство през 1982-83 г.

„Това е единственият творчески колектив, който продължава традицията за автентичен елински и римски театър, който да пресъздава не само сюжетите и образите, но и духа, динамиката и характера на най-ранния етап на развитие на театралното изкуство в Елада, когато напевните стихотворни химни и поеми са започнали да се изпълняват не само по време на празниците на Дионис, а и в театъра до Акропола“, твърдят от НГДЕК.

На 23 ноември от 19,30 часа зрителите ще могат да видят непоставяната на професионална сцена „Теогония“ от Хезиод в превод на Станка Недялкова – първият и единствен засега превод на тази пиеса, който е запазил ритмиката и характерната хекзаметрова стъпка на оригинала.

Актьорите ще пресъздадат момента на разкъсване на Хаоса и раждането на света, след това на първото поколение божества, стихии и сили. Преминава се през няколко етапа на борба, творене и разрушаване, докато не се установи класическият Олимпийски пантеон.

Учениците-актьори, облечени в автентични елински хитони и пеплоси и разположени на древното ниво сред античните зидове на Сердика, разчитат да създадат усещане за автентична древна атмосфера в съвременна европейска столица.

Режисьор и драматург на спектакъла е Боян Крачолов. Младите актьори са обучени от професионалните театрали Биляна Георгиева, Галя Костадинова и Ина Добрева.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90