Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Вазовата награда за председателя на Съюза на писателите

Боян Ангелов с приза наред с Борис Христов, Стефан Цанев, Георги Господинов, Милен Русков, Вера Мутафчиева

Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС - Вазовата награда за председателя на Съюза на писателите

Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС

Председателят на Съюза на българските писатели (СБП) Боян Ангелов ще получи днес на церемония в Сопот тазгодишната Вазова награда. Националната Вазова награда е учредена през 1970 г. от община Сопот и Министерство на културата. Връчва се ежегодно в началото на юли по време на тържествата, свързани с рождения ден на поета. Победителите получават пластика с изображение на патриарха на българската литература Иван Вазов, изработена от скулпторката Нина Канарова.

Боян Ангелов, който от 7 години е председател на СБП, се нарежда в редицата на носители на престижната награда като Борис Христов, Вера Мутафчиева, Антон Дончев, Георги Господинов, Милен Русков, Стефан Цанев, Владимир Зарев и много други имена с огромен принос за българската литература.

Поетът Ангелов е предложен от Иван Гранитски, който казва за него, че новите му книги продължават най-доброто в българската литература, и добавя:

„Поезията на Боян Ангелов следва поетиката на Иван Вазов. В една от последните му книги има цял раздел, който обхваща стихотворения, посветени на големи български творци“.

Вижте още: СИНОДАЛНИТЕ СТАРЦИ В ЛИТЕРАТУРАТА

През 2020 г. Ангелов, въпреки че е председател на СБП, получи и Годишната награда на Съюза за поезия, отново по предложение на Иван Гранитски, който е редактор и издател на повечето от последните му книги.

СЪЮЗЪТ НА ПИСАТЕЛИТЕ: НАШИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ Е НАЙ-ДОБРИЯТ ПОЕТ В БЪЛГАРИЯ

През 2019 г. Боян Ангелов стана първи носител на Националната награда за литература „Христо Смирненски“, учредена от Българската социалистическа партия и Съюза на българските писатели. Самият Ангелов е член на Националния съвет на БСП. Неговото име се появи и в предложенията на БАН за нов академичен състав на академията тази година.

На тържествата в Сопот днес по случай 171-годишнината от рождението на народния поет Иван Вазов ще бъде връчена и детската Вазова награда. Тази година неин носител става авторският колектив на последния брой на списание „Любословие“ към Националната гимназия за древни езици и култури. В обосновката за награждаването се казва:

„Изданието дава пространство за изява на млади творци, които подхождат отговорно към словото и таланта си. То поставя теми, свързани с устоите и ценностите, които вълнуват човечеството от древността до днес и ни напомня на какво и кого не бива да изменяме в съвремието си“.

Награждаването ще бъде тази вечер от 20,30 ч. на площад „Иван Вазов” в Сопот. След това празненствата ще продължат с концерт на открито.

Предлагаме ви и едно от стихотворенията на носителя на Вазова награда за 2021 г.

Мълчаливо стихотворение

Пренаселих далечините
и с познати, и с непознати…
Вие, дето вечно мълчите,
дето станахте абонати
на сервилната услужливост
и живуркането безгрижно,
присвоихте без капка милост
най-далечното и най-ближно.
Присвоихте и усвоихте
рафинираните измами,
за да бъдете все честити
с благодарствени телеграми.
Сам виновен съм, че съм беден,
че съм болен и безпризорен,
че в статистиката с пореден
знак зазидан съм в своя корен.
Всеобхватните кукловоди
крият своята самоличност –
уж загрижени за народа,
а го грабят поединично.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg