Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Вазовият роман „Нова земя” за пръв път на театрална сцена

Постановка на Бина Харалампиева в Народния театър, посветена на 100-годишнината от смъртта на Вазов

Постановката на „Нова земя” е на Бина Харалампиева. Снимка: Стефан Н. Щерев/Народен театър - Вазовият роман „Нова земя” за пръв път на театрална сцена

Постановката на „Нова земя” е на Бина Харалампиева. Снимка: Стефан Н. Щерев/Народен театър

Романът на Иван Вазов „Нова земя”, разглеждан често като продължение на „Под игото”, за пръв път ще бъде представен на сцена от трупата на Народния театър. Това е един от най-мащабните проекти на театъра, посветен на неговия патрон Иван Вазов. Премиерата на спектакъла „Нова земя” ще бъде на 28 и 29 април 2021 г. на Голяма сцена.

По времето, когато е писан – през 1896 г. – „Нова земя” е приеман по-скоро като публицистичен, отколкото като художествен роман. Твърде отчетливо се разпознават героите на времето, макар и скрити зад други имена. Биографичният и публицистичният елемент в повествованието са много силни, всички знаят, че Стремски е Вазов, а останалите – личности, с които народният писател се е сблъсквал по един или друг повод, водещи фигури на епохата. Правдив и безпощаден, Вазов е оставил ярко нюансирана картина на своето време, което често е давало повод за критики срещу романа.

Днес обаче „Нова земя” вече има други измерения – народопсихологията и историческата правда са изчистени от наслагванията на злободневието и емоциите на личното. Затова осмислянето му под всякаква форма е важно за днешния ден – като пример, като пътеводител.

Сценичният вариант на романа е дело на драматурга и режисьор Юрий Дачев, а постановката – на Бина Харалампиева („Лисичета“, „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“). Спектакълът се посвещава на 100-годишнината от смъртта на Иван Вазов.

Звезден актьорски състав реализира постановката, чиято премиера бе отложена вече два пъти заради пандемията. В ролите ще видим Иван Юруков, Мария Стефанова, Герасим Георгиев – Геро, Радина Боршош, Николай Урумов, Валентин Танев, Александра Василева и др. Музиката е на Асен Аврамов.

„В „Нова земя“ много неща вече ни се виждат и стари, и повтарящи се, но разрушителното недоверие в самите нас все още не се е сгъстило. Това прави съприкосновението с емоциите и надеждите на романа и героите му  уникални, завладяващи  и… май невъзвратими“, споделя режисьорката Бина Харалампиева.

Снимка: Стефан Н. Щерев/Народен театър

А авторът на сценичния вариант Юрий Дачев казва:

„Ние предпочитаме и обичаме най-вече Вазов, който възхвалява и умилява, който припомня хероите и природните красоти, всичко, съградило величието българско. Не сме се научили да четем болките, въпросите, нехаресването, посочването на чернилката в нравите и характера ни. А в тая чернилка има „при всеки поглед нови, по-нови красоти“.

Вазовият роман „Нова земя“ излиза от печат през 1896 г. под заглавието „Нова земя, роман из живота на българите през първите години след Освобождението. В седем части. С 19 илюстрации от Обербауера, Мърквичка, А. Митова и Канелла. София”. Формално съществуват шест издания на романа от 1896 година, но това са всъщност шест тиража от по хиляда екземпляра на едно и също издание. За втори път романът излиза чак след смъртта на Вазов.

Следващите дати на представлението са на 13, 14 и 20 май, 26 и 27 юни 2021 г.

Снимка: Стефан Н. Щерев/Народен театър

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg