Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

„Възраждане“ свали украинското знаме от кметството, общината го върна

Полицията не се е намесила по време на свалянето на флага

Провокативната акция бе оставена без реакция от силите на реда. Снимка: Стопкадър от видеото - „Възраждане“ свали украинското знаме от кметството, общината го върна

Провокативната акция бе оставена без реакция от силите на реда. Снимка: Стопкадър от видеото

Столична община върна украинското знаме на мястото му само 10 минути след като хора от ПП „Възраждане“ го свалиха с помощта на вишка от сградата на „Московска“ 33, съобщиха от общината. Двама неизвестни се изкачиха и в присъствието на депутати от „Възраждане“ демонтираха знамето от балкона на кмета на София.

Акцията, която не е получавала разрешение, бе наблюдавана от полицията. Това повдига въпроса как е защитена сигурността на държавните институции в центъра на столицата, коментират събитието във Фейсбук. Кметът на София е четвърти в йерархията на държавната власт.

Дежурният полицейски екип пред сградата, е станал свидетел на случката, но не се е намесил, тъй като едно от лицата се е представило като депутат от „Възраждане“, разказва общинският съветник Симеон Ставрев от „Демократична България“.

„Днес 3 лица са паркирали вишка пред сградата на Столична община, вдигнали са я до балкона на кмета Фандъкова и са свалили знамето на Украйна – гласи публикацията му във Фейсбук. – С колеги от „Демократична България” веднага отидохме на „Московска“ 33, за да възстановим легитимното решение на Столичния общински съвет. Говорих с два полицейски екипа. Единият беше дошъл току-що и полицаите не знаеха нищо, а другият е дежурния екип на входа на Столична община. Те не са противодействали, защото едно от лицата се е представило като депутат от „Възраждане“.

Не разбирам как полицията, която трябва да пази общината, позволява на който и да е да паркира вишка пред нея и да я вдига до балкона на кмета. Ами ако някой терорист иска да нападне кметицата.

Крайно време е полицията да спре да се страхува от заплахата „Аз съм депутат”, защото депутатският имунитет е функционален и не позволява всякакво своеволие. Полицията има задължение да предотвратява закононарушения! Тя не е предприела никакви действия срещу лицата, които не са народни представители.

Не разбирам как може депутат да нарушава така грубо легитимно взето решение на СОС, което съвсем ясно казва, че знамето на Украйна ще стои на фасадата на „Московска“ 33 до края на войната на Путин в Украйна.

Служителите в общината този път са реагирали адекватно, като веднага са заменили липсващия флаг с резервен, за което им благодаря.“

На 21 април общинските съветници в столицата взеха решение знамето на Украйна да бъде поставено на сградата на кметството като знак на подкрепа към Украйна. Вчера, 4 май, привържениците на „Възраждане“ се опитаха и донякъде успяха да провалят замислената акция по опаковане на паметника на съветската армия с български и украински знамена.

Вижте още: „ПАТРИОТИ“ БРАНЯТ ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ ОТ БЪЛГАРСКОТО И УКРАИНСКОТО ЗНАМЕ

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах