Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Възстановиха картината, скрита под „Приклекналата беднячка” на Пикасо

Учени създадоха триизмерно платно чрез изкуствен интелект (видео)

Пейзажът на Сантяго Русиньоли под картината на Пикасо. Илюстрация: Стопкадър от видеото - Възстановиха картината, скрита под „Приклекналата беднячка” на Пикасо

Пейзажът на Сантяго Русиньоли под картината на Пикасо. Илюстрация: Стопкадър от видеото

Изкуствен интелект възстанови скрития пейзаж под картината на Пикасо „Приклекналата беднячка” (1902), която се намира в Художествената галерия в Онтарио, съобщават от галерията.

С помощта на изкуствен интелект и и 3D-принтер учените Антъни Бурачед и Джордж Кан от Лондонския университетски колеж са направили пълноцветна версия на картината, която е била на платното, преди Пикасо да нарисуа своята „беднячка“.

Още през 2018 г. експерти от галерията с помощта на рентген са открили, че под „Беднячката“ има изображение. Първоначално авторът му не е бил уточнен, но междувременно става ясно, че скритата картина е дело на съвременника на Пикасо Сантяго Русиньоли и на нея е изобразен пейзаж от парк в Барселона – Лабиринт Орта.

Вижте още: ОТКРИХА ПЕЙЗАЖ ПОД КАРТИНА НА ПИКАСО

Като начинаещ живописец в Барселона, Пикасо не е имал възможност да си купува нови платна. Затова е използвал това, което са му давали колеги. Предварителни детайлни проучвания показват, че Пикасо е взаимствал първоначалните форми на хълмовете от пейзажа, за да създаде контурите на фигурата на жената.

Новата технология, използвана от учените, позволява да се създаде триизмерно платно от скритата картина. Бурачед и Кан вече са създали над 100 триизмерни платна от картината на Сантяго Русиньоли. Всяко копие вече струва повече от 11 хил. долара, снабдено е със специален знак и уникален код, които го защитават от фалшификации.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90