Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Възстановиха лицето на древноегипетски цар

Секененра Таа II, владетел на Египет от XVI век пр. н. е., е бил убит с бойна брадва

Древният египетски цар е водел освободителна война срещу хиксосите. Снимка: Cicero Moraes and Michael Habicht / OrtogOnLineMag, 2024 - Възстановиха лицето на древноегипетски цар

Древният египетски цар е водел освободителна война срещу хиксосите. Снимка: Cicero Moraes and Michael Habicht / OrtogOnLineMag, 2024

Лицето на древноегипетския цар от XVI век пр. н. е. Секененра Таа II бе възстановено от бразилския учен Сисеро Мораес от университета „Флиндерс“, става ясно от научен материал, публикуван в списание „OrtogOnLineMag“.

Екипът на Мораес е представил няколко виртуални реконструкции на облика на древния владетел – неутрална в сиви тонове, с тъмна кожа, кафяви очи, тъмни коси и грим, с бойни брадва, от ударите на която е загинал царят.

Секененра Таа II е живял по време на Втория преходен период, когато Египет е бил раздробен и част от неговите земи – в територията на Делтата и Среден Египет – са били под властта на хиксосите. Владетелят, управлявал между 1559 и 1553 г. пр. н. е., е водил освободителна война на египтяните срещу чуждоземните завоеватели.

Мумията на този цар е била открита още през 1881 г. в тайник в Тива. Изследването показало, че той е бил умъртвен някъде около 40-годишната му възраст. Учените предполагат, че враговете навярно са заловили царя по време на битка, вързали са го и са му нанесли множество удари с бойни оръжия, в резултат на които той е загинал.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС