Софийска филхармония МЕГАБОРД

Възстановиха неверния надпис на Паметника на съветската армия

Ремонтът е дело на активисти от Софийската организация на БСП

Надписът на Паметника на съветската армия бе възстановен „в свокойна обстановка“. Снимка: Люба Филипова/БГНЕС - Възстановиха неверния надпис на Паметника на съветската армия

Надписът на Паметника на съветската армия бе възстановен „в свокойна обстановка“. Снимка: Люба Филипова/БГНЕС

Надписът „На съветската армия освободителка от признателния български народ“ бе ремонтиран в почивните дни след Гергьовден. Плочите бяха счупени с чук на 23 февруари от гражданина Светлозар Раянов, афектиран от невярното съдържание на текста, и най-вече в контекста на руската инвазия в Украйна.

Надписът бе възстановен, въпреки решението на Столичния общински съвет от първите дни на март тази година паметникът да бъде демонтиран и преместен в Музея за история на София.

Монументът е държавна собственост, а земята под него е общинска. Правомощия да разреши преместването на паметника има областният управител. От БСП през март заявиха, че ако областният управител уважи решението на Столичния общински съвет, ще обжалват и няма да позволят преместването на паметника. Областният управител Радослав Стойчев, назначен от служебния премиер Гълъб Донев през август 2022 г., е бивш депутат от БСП. В обществения дебат се намеси и служебният премиер Гълъб Донев, който препоръча темата да бъде оставена за „след изборитев спокойна обстановка да се вземе най-правилното решение“, коментира министър-председателят.

Докато се чака решението на областния управител, надписът бе възстановен „след изборите – в спокойна обстановка“, по време на почивните дни след празничния 6 май. Ремонтът е извършен от Софийската организация на БСП, съобщи председателят на столичните социалисти Иван Таков в съобщение до медиите. Пред паметника 9 май ще бъде чествана победата на Русия срещу Германия във Втората световна война, обяснява социалистът.

Вижте още: ДЕМОНТАЖЪТ НА МОЧА ЩЕ БЪДЕ АКТ НА РОДОЛЮБИЕ, УТВЪРЖДАВАЩ СУВЕРЕНИТЕТА НИ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах