Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Възстановиха образа на Тутанкамон

Виртуална аутопсия и генетичен анализ разкриха причините за ранната смърт на фараона

Според учените фараонът Тутанкамон е изглеждал така. - Възстановиха образа на Тутанкамон

Според учените фараонът Тутанкамон е изглеждал така.

Тутанкамон е имал женски ханш, криво стъпало и изпъкнали зъби. Това показа „виртуална аутопсия“ от над 2000 компютърни сканирания и генетичен анализ на останките на фараона. Изследването е направено за филма „Тутанкамон: Разкритата истина“ на Би Би Си.

Виртуалната аутопсия показа увреждания, дължащи се на хормонален дисбаланс. Заради деформираните си стъпала фараонът силно е куцал. Сигурно това е причината за 130-те бастуна, намерени в гробницата му.

Албърт Цинк от Института за мумиите и Ледения човек в Италия е дешифрирал истината за родителите на Тутанкамон. Изследвайки ДНК на семейството, Цинк установил, че момчето-фараон се е родило от връзка на баща му Ехнатон със сестра си. В онези времена кръвосмешението не е било нещо нередно, защото не са били известни здравословните последици за наследниците.

Няколко човека от семейството на фараона са страдали от болести, които могат да бъдат обяснени с хормонален дисбаланс.

Семейната история вероятно е причина за ранната смърт на фараона, който е напуснал този свят още в юношеска възраст. Във всеки случай с кривото си стъпало той не е можел да управлява бойна колесница, каквато е една от теориите за кончината му. Преди смъртта си той е имал само едно счупване – на коляното.

Учените смятат, че фараонът Тутанкамон, жертва на кръвосмешение, е изглеждал така.

Учените смятат, че фараонът Тутанкамон силно е накуцвал.

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg