Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Възстановиха спирката „Оригами“ в „Дианабад“

Навесът по проект на архитект Любомир Шинков е върнат в оригиналния му вид

Новият навес вече е монтиран. Снимка: Йорданка Фандъкова/Фейсбук - Възстановиха спирката „Оригами“ в „Дианабад“

Новият навес вече е монтиран. Снимка: Йорданка Фандъкова/Фейсбук

Емблематичната спирка „Оригами“ в столичния квартал „Дианабад“ е възстановена по оригиналния ѝ проект и в първоначално замисления ѝ бял цвят, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в профила си във Фейсбук. Навесът до плувен комплекс „Диана“ е по проект на архитект Любомир Шинков и бе демонтиран в края на януари.

Спирката многократно е ставала обект на граждански акции и доброволчески инициативи за възстановяване и поддръжка. Навесът не се поддържаше редовно, боята по него бе олющена и зацапана с графити. В края на януари тази година новината за демонтажа на спирката предизвика гражданско недоволство в социалните мрежи. Последваха обяснения от Центъра за градска мобилност (ЦГМ), че навесът е стар и металът в основите му е корозирал до степен, която го превръща в опасност. Затова бил демонтиран и предстояла реставрацията му.

Така изглеждаше „Оригами“ през януари. Снимка: ЦГМ

До края на днешния ден ще приключи монтажът на пейката и новата настилка около спирката.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС