Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Възстановяват арената на Колизея в Рим

Мрежата от тунели под нея ще остане видима за туристите, подът ще може да се движи

В момента римският амфитеатър няма арена. Визуализация: Министерство на културата - Италия - Възстановяват арената на Колизея в Рим

В момента римският амфитеатър няма арена. Визуализация: Министерство на културата - Италия

Арената на римския Колизей, свидетел на славни гладиаторски битки, ще бъде възстановена, обяви италианският министър на културата Дарио Франческини. Компанията „Milan Ingegneria“ е спечелила конкурс да построи и инсталира под, който да позволи на посетителите „да се насладят на величието на монумента“ от центъра му, каза министърът, цитиран от „Гардиън“.

Проектът, който трябва да бъде изпълнен в следващите две години, е на стойност 18,5 млн. евро.

„През 2023 г. Колизеят и арената отново ще си върнат своето великолепие“, добави Франческини.

Римският амфитеатър, завършен по времето на император Тит Веспасиан през 80 г., първоначално е имал дървен под, покрит с пясък. Под арената на най-големия от амфитеатрите, строени по римско време, се простирала мрежа от тунели и килии, в които гладиатори и животни като слонове, тигри, мечки и носорози чакали реда си да излязат пред погледа на тълпата. В края на XIX век подът е разрушен с цел археологически проучвания на структурата на монумента. През 2010 г. туристите вече могат да разгледат тунелите и от височината на първите редове, но без да слизат в тях.

Новата сцена се планира така, че да може да се отстранява при нужда, когато тунелите трябва да бъдат покрити заради дъжда или проветрявани, което е удобно и ако плановете за амфитеатъра се променят в бъдеще, обяснява министърът.

Освен туристическа атракция, намерението е Колизеят да се превърне и в място за културни събития, както и за възстановка на гладиаторски битки.

Амфитеатърът побира 60 хил. зрители.

„Това е амбициозен проект, който ще помогне за опазването на монумента и ще увеличи ползите му“, коментира Франческини.

Идеята за реновирането на арената на Колизеума е предложена през 2014 г. от археолога Даниеле Манакорда, когато амфитеатърът е реставриран за 25 млн. евро, отпуснати от луксозния бранд „Tod’s“.

След дългите Ковид-месеци без туристи, Колизеят вече е отворен за посетители. Преди пандемията в монумента са допускани по около 3 хил. души едновременно, но днес той може да бъда разгледжан от не повече от 14 души накуп.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90