Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Боршош възстановен като директор на НДК

На работна среща при премиера Борисов са изчистени противоречията за начина на управление на Двореца

Снимка: Емил Георгиев - Боршош възстановен като директор на НДК

Снимка: Емил Георгиев

Мирослав Боршош ще бъде възстановен като изпълнителен директор на НДК. Това разбираме от съобщение от правителствената пресслужба.

Министър-председателят Бойко Борисов е провел среща с министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова, министъра на културата Боил Банов и освободения изпълнителен директор на „Национален дворец на културата – Конгресен център София” ЕАД Мирослав Боршош по-рано днес. На срещата е била обсъдена работата на ръководството на НДК и са били изчистени противоречията относно начина на управление на държавното дружество.

Премиерът Борисов ще внесе за разглеждане на утрешното заседание на Министерския съвет проект на разпореждане за промяна на органа, който да упражнява правата на държавата в „НДК – Конгресен център София” ЕАД. Предложението е те да преминат от министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 към министъра на културата, а Мирослав Боршош да бъде възстановен като изпълнителен директор и член на Борда на директорите на НДК.

Боршош, който оглави Двореца в края на 2014 г., бе освободен от министър Лиляна Павлова в понеделник. Като аргумент властта посочи „системно неизпълнение на указания, както и системно неизпълнение на решения на Съвета на директорите“. Самият Мирослав Боршош заяви във Фейбук малко по-късно, че не приема „да се поставя под съмнение доброто управление на Двореца при положение, че промяната на НДК е безспорна и видима за всички“.

След новината за възстановяването му в НДК, Боршош сподели във Фейсбук, че е „спокоен и удовлетворен, че българската култура победи“ и благодари за подкрепата.

„След изключително важна среща, която проведохме днес с премиера Бойко Борисов, съм спокоен и удовлетворен, че българската култура победи и му благодаря, че доказа на всички ни, че това може да се случи – написа Мирослав Боршош. – Вярвам, че държава, която се вслушва в гласа на своята интелигенция, има достойно бъдеще.

НДК е символ на волята за промяна, на видимите резултати, доказателство за принадлежността ни към споделените европейски ценности. Благодаря на всички за подкрепата! Тя удвоява силите, с които ще продължа да работя в посоката, която познавате!“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg