Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Възвишението на най-младия Алексиев

Оповестиха актьорския състав на филма по книгата на Милен Русков

Гичо и Асенчо - Александър Алексиев и Стоян Дойчев - получават от Димитър общи задачата да открият Левски. Търсенето му се превръща в трагикомично приключение. Снимки:  Симон Варсано - Възвишението на най-младия Алексиев

Гичо и Асенчо - Александър Алексиев и Стоян Дойчев - получават от Димитър общи задачата да открият Левски. Търсенето му се превръща в трагикомично приключение. Снимки: Симон Варсано

„Голяма лъжа е май свободата, брате“, казва Гичо горе, на възвишението… Гичо, когото театралната публика свързва с лицето на Бойко Кръстанов, въплътил образа от книгата „Възвишение“ на Милен Русков в спектакъла на Иван Добчев, сега ще получи нова физиономия. Александър – най-младият представител на прочутата актьорска фамилия Алексиеви – влиза във водещата роля във филма на Виктор Божинов. Предстои финалният етап на снимките.

Двама души са двигатели на действието в романа и във филма – Гичо и Асенчо. Александър Алексиев в образа на Гичо е по-малкият син на актьора Стоян Алексиев. Алекс завършва актьорско майсторство в Ню Йорк, играе в Лондон. Има роли в немалко холивудски продукции, където си партнира с Кенет Брана, Кийра Найтли, Кевин Костнър. В ефира на Нова телевизия в момента върви българският сериал „Откраднат живот“ с Александър Алексиев в една от главните роли.

Екипът на „Възвишение“ оповести и името на другия актьор във водещата двойка във филма – Асенчо. Това е дебютантът пред камерата Стоян Дойчев. Той има шанса да стане поредната звезда в актьорството у нас, чийто път към сцената и екрана е оформен от педагозите за куклен театър (проф. Жени Пашова) в НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“. Дойчев е завършил Татралната и киноакадемия през 2012 г., играе в Столичния куклен театър – публиката го познава от представленията „Аз, Сизиф“, „Момче и вятър“, „Маугли“, „Приказка за щастието“ и др. Работил е още във Варненския и Сливенския куклен театър.

Александър Алексиев и Стоян Дойков

Александър Алексиев и Стоян Дойчев в кадър от „Възвишение“

Русков разказва за Арабаконашкия обир от 1872 г., когато четата на Димитър Общи напада турска пощенска кола, пренасяща данъчните постъпления от Орханийско и Тетевенско за султанската хазна. Целта на Общи е „набиране на средства“ за Вътрешната революционна организация. Гичо и Асенчо са част от неговата дружина – „малко революционери, малко разбойници“, попаднали като че ли случайно сред останалите юнаци. Възложена им е задачата да намерят и лично да предадат писмо до Васил Левски. Издирването му се превръща в трагикомично приключение, а революционният им ентусиазъм е изместен от разочарование и огорчение.

Търсенето на Левски

Търсенето на Левски

В образа на Димитър Общи влиза Филип Аврамов. Ето и останалите актьори от неговата чета – Христо Петков като Тодор Шумненеца, Кирил Ефремов като Петко Страшника, Благовест Благоев в ролята на Наш Тотко, Станислав Ганчев ще бъде Пейо Бръмбара, Румен Гавазанов като Георги Чумата, Антонио Димитриевски в ролята на Григор Стойневски Македонеца, Ивайло Димитров като Стефан Жълъда, Владимир Михайлов ще бъде Симо Влаха, а като Велчо Шунтов зрителите ще видят Веселин Анчев.

Филип Аврамов в образа на Димитър Общи

Филип Аврамов в образа на Димитър Общи

Режисьорът Виктор Божинов и неговите „революционери“

Режисьорът Виктор Божинов и неговите „революционери“

Сценаристи на „Възвишение“ са Нели Димитрова, Виктор Божинов и писателят Милен Русков, който е и автор на диалозите. Продуцент е Иван Дойков, познат най-вече с работата си по „Мисия Лондон“. Копродуценти на филма са Оксана Шаламанова („Ол старс ин“ ЕООД), БНТ и Нина Алтъпармакова („Булфилм“ ООД).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg