Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Вчера“ безплатно в Дома на киното

Знаковият български филм без грим ще има прожекция на 7 октомври

Другарят Цончев (Георги Русев) в словесна престрелка в бунтаря Иван (Христо Шопов). - „Вчера“ безплатно в Дома на киното

Другарят Цончев (Георги Русев) в словесна престрелка в бунтаря Иван (Христо Шопов).

Кон боб яде ли, ще видят зрителите в Дома на киното на 7 октомври от 18,30 часа. С безплатна прожекция на филма „Вчера“ салонът ще се върне във втората половина на 60-те години на миналия век, сред „Бийтълс“ и „Ролинг Стоунс“, ще си спомни сексуалната революция и младежките вълнения. Събитието е част от Дискусионния клуб, посветен на 100-годишнината на българското кино.

Знаковият филм на Иван Андонов от 1988 г. надниква отвъд социалистическата цензура, строгия политически строй и обществените предразсъдъци на онова време. Един филм без грим, както го описва самият режисьор.

В ролите ще си припомним Христо Шопов, Георги Стайков, София Кузева, Светла Тодорова, Георги Русев, Никола Рударов, Петър Попйорданов. Сценарият е на Владо Даверов, музиката – на Кирил Маричков.

„Вчера“ е носител на голямата награда на фестивала в Сан Ремо през 1989 г., има наградата на публиката от Варненския фестивал през ’88, а също приза на Съюза на българските филмови дейци за сценарий. През 2015 г. заглавието бе поставено на седмо място в класация за любимите филми на българите.

„100 години българско кино – Дискусионен клуб с автограф” е програма на Дома на киното, посветена на българското кино и неговия 100-годишен юбилей. Проектът е с вход свободен. Прожекциите са всяка сряда вечер до 23 декември в Доме на киното.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах