Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

„Вчера“, която ще се пее и утре

56 години от създаването на песента на Пол Маккартни и „Бийтълс“ „Уesterday“

Пол Маккартни изпълнява „Yesterday“ заедно с „Бийтълс“ в Ню Йорк през 1965 г. Снимка: Стопкадър от видео - „Вчера“, която ще се пее и утре

Пол Маккартни изпълнява „Yesterday“ заедно с „Бийтълс“ в Ню Йорк през 1965 г. Снимка: Стопкадър от видео

„Yesterday“ на „Бийтълс“ е излъчвана седем милиона пъти по радио и телевизии, сочат данните на BMI – американска организация за защита на авторските права. Седем милиона пъти! А е родена почти случайно преди 56 години.

Пол Маккартни гостувал на приятелката си и спял на горния етаж в дома на родителите ѝ – било някъде в края на 1963-а или началото на 1964 г. В главата му в сън или в полусън зазвучала мелодия. Пианото било точно до леглото му и той просто станал и засвирил. Било толкова лесно и просто, че дори не му се вярвало. Първата му мисъл била, че вероятно е чул някъде това парче и просто го възстановява по памет. Мислел, че може би е някоя джаз вариация, по каквито си падал баща му. Разпитвал кого ли не, свирил я на много хора, почти месец се консултирал със специалисти от музикалния бизнес, но никой не можел да открие нещо познато в мелодичния откъс.

Към този момент песента все още нямала текст. Пол припявал първите думи, които му дошли наум: „Бъркани яйца! Имаш най-красивите крака!“. Това било обичайна практика за изпробване на идеи, които често не влизали в окончателните версии на песните.

През 1964 г. „Бийтълс“ снимали филма „Help“, докато записвали едноименния албум. Докато вървели снимките, Пол често сядал зад пианото на снимачната площадка и свирел мелодията, която се родила в съня му, опитвайки се да измисли правилните думи към нея. Това силно изнервяло режисьора Ричард Лестър, който заплашил, че ще махне пианото, ако Пол не прекрати своето „творчество“.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Записвахме „Help“ четири седмици – разказва по-късно Лестър. – Казах на Пол да приключва с работата над тази песен или изцяло да се откаже от нея.“

Маккартни смятал да я завърши бързо, някъде към началото на 1965 г., но текстът се появява едва по време на ваканцията му в Португалия в средата на същата година. Тогава той гостува на китариста Брус Уелч. Два дни след завръщането си влиза в студио, за да я запише.

За пръв път в историята на „Бийтълс“ в работата върху песен от албум на групата не участва никой друг, освен Маккартни. Аранжиментът е само от акустичната китара, на която свири Пол, и струнен квартет, чиято партия е оформена от продуцента, „петия Бийтълс“ Джордж Мартин, и Маккартни. Това отличава песента от всички други песни на групата до този момент и я превръща в една от първите рокбалади.

„Уesterday“ била написана точно навреме, за да влезе в албума „Help“. Но музикантите се съмнявали дали е редно, защото се различавала рязко от това, което записвали към този момент и никак не съответствала на имиджа на групата. Понякога те предлагали песни, които не им подхождали, на познати певци – Били Джей Крамер и Крис Фарлоу. Но и двамата отказали „Уesterday”, защото и без това имали достатъчно балади в репертоара си.

Песента все пак влиза в албума, но Ленън, Харисън и Стар настоявали „Уesterday“ да не бъде пускана като самостоятелен сингъл във Великобритания. Но пък в САЩ излиза самостоятелно и става най-големият хит на годината.

Колегите на Пол Маккартни от „Бийтълс“ съвсем не споделяли възторга на публиката към „Уesterday“. За тях тя била сантиментална любовна балада, макар и с изключителна мелодия. Няколко пъти те показват отношението си към песента, като я пародират. Още в коледния си сингъл през 1965 г. те с видимо удоволствие я пеят на финала с диви фалшиви гласове.

На 31-ия си рожден ден през 1971 г., след раздялата си с Пол Маккартни и „Бийтълс“, Джон Ленън пародира „Yesterday“ пред приятели, променяйки текста така:

„Не знам защо той трябваше да си тръгне, не ми каза“.

Ленън по същото време пише и песента си „How Do You Sleep?“, в която включва и името на песента „Yesterday“ като послание към Пол, след като Маккартни печели дело във Върховния съд в Лондон за разпадането на „Бийтълс“. В текста се казва „Всичко, което си направил, е било вчера“.

Но най-забавно собствената си песен пародира самият Маккартни през 1984 г., когато за снимките на филм изпълнява наживо песента си на улицата като уличен музикант в странен неузнаваем ритъм. Сцената е снимана със скрита камера. Минувачите не разпознали Пол и дори някои му подхвърлили монети.

По повод „Yesterday“ се изказва и Мик Джагър. В едно интервю той споменава:

„Виждали ли сте, че Маккартни на концертите си винаги прави пауза след „Yesterday“? Просто отива зад кулисите и повръща.”

Колкото и да е подигравана, „Yesterday“ поставя няколко рекорда – за най-често превръщана в кавърверсия песен, за най-много излъчвания по радиото и други. Според Книгата на рекордите на Гинес, „Yesterday“ има 3000 различни кавърверсии и все още никой не е подобрил рекорда. Пята е дори в Съветския съюз от една от най-големите им естрадни звезди – Муслим Магомаев, в края на 60-те години. Конферансието на концертите в СССР не споменавало името на „Бийтълс“. Представяли песента като „Песен на Ленън и Маккартни“.

През 2006 г. избухва скандал с 40-годишна давност. Италианският продуцент и композитор Лили Греко заявява, че „Yesterday“ е преработена версия на стара неаполитанска песен от 1895 г. – „Piccerè che vene a dicere“. Той твърди, че е чул неаполитанския оригинал през 80-те години. Никой обаче не успява да открие запис на старата канцонета и обвиненията се оказват несъстоятелни.

Любима песен на няколко поколения, днес „Yesterday“ е едно от най-разпознаваемите и обичани произведения на „Бийтълс“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах