Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Вдъхновени от кафето

Някои от най-забележителните творби от киното, литературата и музиката, в които кофеинът е главен герой

Дори и с труп в гаража, Джими от „Криминале“ (Куентин Тарантино) се наслаждава на скъпарското си кафе. - Вдъхновени от кафето

Дори и с труп в гаража, Джими от „Криминале“ (Куентин Тарантино) се наслаждава на скъпарското си кафе.

Представяте ли си колко по-обикновено би започвал денят без уханието на първата чаша димящо силно кафе? Кофеинът дава тласък на ежедневието на всеки неоткрит създател на изкуство, а за някои творци кофеинът е като лъвски скок. Би Би Си събра някои от най-вдъхновяващите образци в попкултурата, от които се носи аромат на кафе.

Туин Пийкс

peaks

Специален агент Дейл Купър е известен с любовта си към „дяволски добрата чаша кафе“ и резен черешов пай. В момента Дейвид Линч работи по дългоочакваното завръщане на „Туин Пийкс“ – но докато то е готово, жителите и гостите на Лондон все пак могат да опитат от горчивата напитка в тематичния ресторант в британската столица.

Бах и кафето

https://youtu.be/YC5KpmK6oOs

Йохан Себастиан Бах е обичал кафето толкова много, че му е посветил цяла кантата – BWV 211, която и до днес често се изпълнява. Творбата разказва смущаваща история за пристрастяване към кофеина и съдържа брилянтни строфи като „Ако не можех три пъти дневно да си пия малката чашка кафе, в мъката си ще се превърна в сбръчкан печен козел“.

„Криминале“

pulp_fiction_pov-shot

Куентин Тарантино се появява за кратко като Джими Димик в „Криминале“ – когато кроткият му живот в предградията е грубо прекъснат от появил се труп в дома му. Но това не спира Димик да изтъкне качествата на хубава чаша „скъпарско кафе, за да му се наслаждава“.

„Черно кафе“

От Сара Вон и Пеги Ли през 40-те и 50-те години до хита на „Ол Сейнтс“ от 2000 г. – няма излишък от препратки към кафето в популярната музика. Една руска хеви метъл банда дори се нарича така – „Черный кофе“.

Кафе и цигари

jim

Три късометражни и един пълнометражен филм на Джим Джармуш от 2003 г. имат две общи неща помежду си – пристрастеността към кофеина и никотина. Режисьорът ежедневно е изследвал как човек се сблъсква с тези пороци и в крайна сметка ни показва колко важно е станало кафето за начина, по който общуваме един с друг.

„Сентрал Пърк“

Central-Perk

Трудно е да си представим „Приятели“ без „Сентрал Пърк“ – местното кафене със сгрешено име, където Рос, Рейчъл, Джоуи, Моника, Чандлър и Фийби прекарват безбройни часове по време на 10 сезона на сериала.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg