Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Вдъхновение за музика в лагерите на смъртта

Концерт в Йерусалим с произведения, композирани от жертви на нацистка Германия

Някои от произведенията са писани на парчета тоалетна хартия и вестници и ще бъдат изпълнени пред публика за пръв път през април за 70-годишнината от основаването на Израел. - Вдъхновение за музика в лагерите на смъртта

Някои от произведенията са писани на парчета тоалетна хартия и вестници и ще бъдат изпълнени пред публика за пръв път през април за 70-годишнината от основаването на Израел.

Музика, композирана от затворници в лагери на смъртта, ще бъде изпълнена за първи път в концерт в Йерусалим. Идеята да се съберат музикални произведения на жертвите на нацистка Германия е на повече от 30 години и едва този април ще бъде реализирана, пише „Гардиън“.

Зад проекта стои пианистът и композитор Франческо Лоторо – той изнамира архивите на лагерниците: над 8 хиляди песни, симфонии и дори опери, писани в лагерите или по време на принудителен труд докато Втората световна война бушува из Европа. Зад проекта на италианеца стоят много часове ровене из архиви и книжарници, дори разговори с оцелелите, за да се оформи репертоарът на концерта. Някои от тях са писани на парчета тоалетна хартия и вестници и ще бъдат изпълнени пред публика за пръв път през април за 70-годишнината от основаването на Израел.

Всяка една от музикалните творби има своята история: зад една от тях стои еврейката Илзе Вебър – медицинска сестра в концентрационния лагер в чешкия град Терезин. Тя пеела на децата в лагера песните си, докато един ден през 1944-а съпругът ѝ бива депортиран в Аушвиц. Илзе избира да го последва заедно със сина им, където цялото семейство намира смъртта си. Музикално надарената медицинска сестра никога не пишела песните си на хартия, но една от тях се запечатала в ума на Авива Барон. Авива отдавна вече не е дете, но тази година ще почете паметта на учителката си като за пръв път изпее песента ѝ на сцена.

Друго от произведенията – „Татата“, на композитора Вили Розен и на актьора, сценарист и режисьор Макс Ерлих – е открито случайно в таванско помещение в Холандия. Двамата затворници някак успяват да запазят папката с музиката си, предавайки я на човек извън лагера.
Според организатора Лоторо, целта на събитието е да наблегне върху важността на музиката като форма на себеизразяване, която не може да бъде помрачена дори от войни и газови камери.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Композициите от концентрационните лагери са световно наследство, завет от онези творци, които независимо, че са изгубили свободата си в най-невъобразимите обстоятелства, са останали верни на своята музика. Чрез този концерт ние се стремим да възстановим както живота, така и достойнството на тези артисти“, казва Лоторо.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах