Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Тейт“ реди колекцията на Елтън Джон от редки фотографии

Портрети на Матис, Пикасо и Джорджия О’Кийф, снимки на Ман Рей...

„Стъклени сълзи“, Ман Рей (1932) - „Тейт“ реди колекцията на Елтън Джон от редки фотографии

„Стъклени сълзи“, Ман Рей (1932)

От 25 години те висят по стените на къщите му в Лондон, Бевърли Хилс и Венеция. Сега ще оцени и публиката. „Тейт Модърн“ планира изложба с фотографии от частната колекция на Елтън Джон, една от най-големите света. Експозицията се открива през месец ноември.

Певецът започва да събира фотография през 1991 г. и в момента притежава над 2500 творби. За изложбата са избрани 150 творби, снимани между 1917 и 1950 г. Това са някои от най-знаковите модернистки фотографии в историята на изкуството. Включени са портрети на Матис, Пикасо и Джорджия О’Кийф, снимки на Ман Рей…

Преговорите между „Тейт Модерн“ и Елтън Джон за изложбата продължават вече две години. По думите на Шоър Мейлиън, кураторка на изложбата, пред „Гардиън“, певецът е бил много ентусиазиран, че такъв сериозен дял от колекцията му ще бъде публично показан.

Елтън Джон твърди, че изложбата е голяма чест за него, а колекционирането на фотографии му носи огромна наслада:

„Всяка от тези снимки е служила като вдъхновение в живота ми; те очертават стените на домовете ми, възприемам ги като ценни бисери. Възхитен съм да съм част от тази колаборация с „Тейт Модерн“ и се надявам публиката на изложбата да изживее толкова радост в разглеждането на работите, колкото и аз при откриването им.“

„Шуховска кула“ на Александър Родченко (1920)

Александър Родченко, „Шуховска кула“, 1920

Според Мейлиън събитието ще бъде повратна точка в британската фотография чрез селекция от творби, които рядко са били събирани на едно място. За първи път цяла група портрети на Ман Рей ще бъдат поставени заедно.

Една от особено редките творби в изложбата е 3-сантиметрово изображение, фотографирано през 1917-а от унгареца Андре Кертеж – на име „Подводен плувец“.

Елтън Джон не за първи път представя публично произведения на изкуството от частната си сбирка. В изложба в Центъра за съвременно изкуство BALTIC в Нюкасъл през 2007-а например бяха включени много от снимките на Робърт Мейпълторп и Ървинг Пен.

През 2009 г. Джон и съпругът му Дейвид Фърниш направиха художествена галерия в своя дом в Бъркшир. В нея те показват много от творбите в безценната колекция на певеца.

„Много е важно, че Елтън Джон събира всички тези фотографии на едно място – казва Мейлиън. – В момента водим разговори за начини, по които работите на Елтън може да бъдат показани на британската публика и в постоянни експозиции.“

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg