Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Вдъхновяващите писатели – основно мъже

Ирландско издателство констатира, че само 22% от литературните вдъхновения са дами

Вирджиния Улф е сред малкото писателки, често посочвани като вдъхновители за съвременни автори. - Вдъхновяващите писатели – основно мъже

Вирджиния Улф е сред малкото писателки, често посочвани като вдъхновители за съвременни автори.

Ирландско издателство разпали отново огъня на дебата за половото неравенство в литературния свят, като разкри, че е питало писателите, пращащи му ръкописи, кои са вдъхновителите им – и само 22% от посочените имена били на жени.

Независимото „Трамп прес“ винаги настоява авторите заедно с ръкописа си да изпратят и имената на литературните си вдъхновения. Когато съсобственичката на издателството Сара Дейвис-Гоф обаче прегледала последните 100 постъпили писма, установила, че от общо 148 посочени имена, само 33 били на жени писатели.

„Чета писмо след писмо от добре изразяващи се, много мили мъже и жени, които споделят купища писатели, на които се възхищават – без изобщо да установят, че са практически само от един пол – казва Дейвис-Гоф пред „Айриш Таймс“. – Ако един автор напише двама свои вдъхновители и те са двамата мъже, няма нищо. Но никога те не са две жени, нещо повече – получаваме списък след списък с пет, десет или дори повече мъже. И това е обезпокоително. Отново насочва към по-големия проблем в индустрията – обичайното си, несъзнателно пренебрегване на опита, гледната точка и брилянтната работа на жените.“

Дейвис-Гоф разказва още, че когато се решила на „експеримента“ си, предполагала, че разделението ще е около 40% за жените и 60% за жените. Когато открила, че дамите едва надхвърлят 20%, осъзнала, че нещата са много по-зле от очакваното и решила да пише за проблема.

„Не е умишлен сексизъм, но инцидентният сексизъм също е сексизъм и това е за което искам да говорим. За опита ни да опитваме да вземаме обмислено своите решения за изкуството, културата, политиката и ежедневието си.“

Акцията на „Трамп прес“ е поредната от серията, насочени към баланса между половете в днешния книжен свят. През май романистът Никола Грифит анализира победителите в шест от големите литературни награди и откри, че в книгите на върха много по-често протагонистите са мъже, а не жени.

През юни писателката Камила Шамзи предложи 2018 да е „година на публикуването на жени“ и да се проведе целенасочена кампания за наваксване на неравенството. Малкото издателство „И други истории“ се съгласи през 2018 г. да издава само дами автори, а издателството с нетърговска цел „Тилтид Аксис Прес“, фокусирано върху публикуването на преводна литература предимно от Азия и Африка, отговори на Шамзи, че и и в момента над 50% от каталога им се състои от жени.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС