Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Вдигат амфитеатър срещу „Александър Невски“

Билети от 10 до 100 лв. за операта на открито

Работници строят сцената на оперната продукция пред "Александър Невски". Снимки: Румен Добрев - Вдигат амфитеатър срещу „Александър Невски“

Работници строят сцената на оперната продукция пред "Александър Невски". Снимки: Румен Добрев

Амфитеатър за 1400 ценители на операта никне пред катедралния храм „Александър Невски“. Всеки ден полицията затваря нови и нови територии от площада около църквата, а в края на месеца ще бъде съвсем недостъпен за автомобили, защото предстои премиерата на спектакъла „Борис Годунов“ от Модест Мусоргски. Постановката е дело на директора на Софийска опера Пламен Карталов. А датите, на които  са спектаклите, са 27, 28 и 29 юни.

„Александър Невски” за първи път ще бъде използван за декор. Работниците вдигат сцената точно пред централния вход на храма. Камбаните му вероятно ще забият по време на самото представление.

Храмът ще стане декор на постановката "Борис Годунов".

Храмът ще стане декор на постановката „Борис Годунов“.

До дни подиумът на сцената ще бъде готов.

До дни подиумът на сцената ще бъде готов.

Спектакълът е посветен на 100-годишнината от рождението на Борис Христов и 85 г. от рождението на Николай Гяуров, както и на 90 години от освещаването на храм „Александър Невски”.

„Борис Годунов” е важно заглавие за българските меломани заради великите изпълнения на тази роля от Борис Христов, Николай Гяуров и Никола Гюзелев. Оперният свят признава Христов като най-добрия изпълнител на Годунов след Фьодор Шаляпин, а Гяуров и Гюзелев са негови продължители.

Там, където в края на месец юни публиката ще аплодира представлението на открито, през 1993 г. българският народ се е сбогувал с Борис Христов. Той умира в Рим, но тялото му е пренесено в София и поклонението му се превръща в събитие от национален мащаб.  

В ролята на Годунов в постановката на Карталов публиката ще види двама певци – Светозар Рангелов и Мартин Цонев. Оркестърът на Операта ще бъде дирижиран от Константин Чудовски.

Билетите за представлението струват от 10 до 100 лв.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg