Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Вдигат електронния колос най-рано в края на октомври

Преди това Венелин Шурелов, автор на инсталацията, представя изложба в Париж

Тялото на „Един човек“ ще бъде изградено от 56 LED екрана, които ще предават гледки от София в реално време. Илюстрация: Столична община - Вдигат електронния колос най-рано в края на октомври

Тялото на „Един човек“ ще бъде изградено от 56 LED екрана, които ще предават гледки от София в реално време. Илюстрация: Столична община

Административни процедури бавят издигането на инсталацията „Един човек“ на Венелин Шурелов на площадката на мавзолея. Художникът спечели конкурса на Столична община за произведение на съвременното изкуство по програма „Навън“ през февруари – а ето, че сме в първите дни на септември, а произведението все още не е издигнато на площад „Батенберг“.

Потърсен от „Площад Славейков“, авторът обясни, че е в процес на окомплектоване на изискуемите по закон технически документи.

„В момента работим върху последния пакет, свързан с инструкциите по безопасността за монтажа и демонтажа на инсталацията“, каза Венелин Шурелов.

Когато бъде предаден и получи одобрение от Направление „Архитектура и градоустройство“, художникът трябва да подпише договор, според който трябва да монтира произведението в срок до 3 месеца. Пред „Площад Славейков“ Шурелов заяви готовност да го направи в най-кратък срок – в края на октомври или началото на ноември.

Произведението „Един човек“ ще бъде съставено от 56 LED екрана. Изображенията върху тях ще бъдат генерирани от компютърен алгоритъм и ще представят отражение на града в реално време 24 часа в денонощие. Височината на фигурата ще бъде 12 метра. Инсталацията ще струва 81 100 хил. лв.

Вижте още: „ЕДИН ЧОВЕК“ НА МЯСТОТО НА БРОНЗОВАТА КЪЩА

Междувременно Венелин Шурелов ще открие изложба в Българския културен институт в Париж. Експозицията, озаглавена „Ротации“, представя най-новите, неизлагани до момента работи на художника, както и някои творби от дългогодишния му проект „SubHumanTheatre“.

Едно от произведенията на Шурелов, които ще бъдат представени в Париж

Шурелов създава произведения на съвременното изкуство и дигиталните технологии. Темите, които интерпретира, са доминацията на технологиите в ежедневието на съвременния човек, забравената емоция, потиснатата човечност и субкултурите. Стилът и в картините, и в сценографските решения, които прави за театъра, е провокативен, прям, гротеска и синтез на новото време. Проектите му включват рисунка, интерактивна инсталация и пърформанс, дигитални технологии, видео и арт теория.

Изложбата „Ротации“ ще бъде открита на 19 септември в галерията на Българския културен институт в Париж и може да бъде разгледана до 10 ноември.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах