Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Вдигат Музей на историята на българските евреи

Министър Вежди Рашидов: По-лошо, по-страшно и по-ужасяващо нещо от Холокоста няма

Музеят „Яд Вашем“ в Йерусалим, вдигнат в памет на евреите - жертви на нацизма. - Вдигат Музей на историята на българските евреи

Музеят „Яд Вашем“ в Йерусалим, вдигнат в памет на евреите - жертви на нацизма.

В София ще бъде вдигнат Музей на историята на българските евреи, стана ясно след срещата на министъра на културата Вежди Рашидов с посланичката на Кралство Норвегия у нас Гюру Катарина Х. Викьор във вторник.

„Убеден съм, че в гр. София може и трябва да има един такъв музей, време е наистина вече и да започнем да мислим и работим сериозно за неговото създаване – казва пред гостенката си Вежди Рашидов. – В неговата бъдеща експозиция, разбира се, ще има достойно място и за спасяването на българските евреи през Втората световна война – акт на гражданска смелост, на човечност, извършен от българския народ, с който трябва да се гордеем”.

Създаването на Музей за историята на българските евреи ще покаже и зрелостта и толерантността на българското общество, смята Рашидов. Според него това ще бъде „знак, важно послание, че българският народ се присъединява към световната съпротива срещу проявите на антисемитизъм и ксенофобия, религиозни и етнически предразсъдъци.“

Посланичката на Норвегия споделя пред българския министър впечатленията си от експозицията в открития неотдавна Музей на историята на полските евреи във Варшава, а Рашидов казва, че е посещавал Музея на Холокоста „Яд Вашем” в Йерусалим.

„По-лошо, по-страшно и по-ужасяващо нещо от Холокоста няма”, отбелязва министърът на културата.

Музеят на историята на българските евреи вероятно ще бъде изграден с помощта на европейски фондове.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС