Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Вдигат паметник на американския президент Удроу Уилсън в София

28-ият президент на САЩ помага на България да оцелее като държава след Първата световна война

Официалният портрет на Томас Удроу Уилсън (1856 - 1924), който стои в Белия дом. Негов автор е Франк Греъм Кутис, 1913 г. Илюстрация: Уикипедия - Вдигат паметник на американския президент Удроу Уилсън в София

Официалният портрет на Томас Удроу Уилсън (1856 - 1924), който стои в Белия дом. Негов автор е Франк Греъм Кутис, 1913 г. Илюстрация: Уикипедия

Паметник на 28-ия американския президент Томас Удроу Уилсън ще бъде поставен в центъра на София по предложение на столичния зам.-кмет по културата Тодор Чобанов. Решението е взето на заседание на Столичния общински съвет. Паметникът ще се намира в близост до Централна баня, на ъгъла на булевард „Мария Луиза“ и ул. „Екзарх Йосиф“.

Инициативата за издигане на този паметник датира вече от няколко години. Носителят на Нобелова награда за мир Томас Удроу Уилсън е един от малкото световни лидери, които защитават България на Парижката мирна конференция след Първата световна война през 1919 г. Благодарение на неговите усилия не е прието предложението да бъдат отнети още 70 километра българска територия, което би откъснало редица наши градове от България и стотици хиляди наши сънародници биха попаднали под чужда власт.

По време на обсъжданията в Париж на плана „Венизелос“, който е предвиждал България да бъде унищожена като държава, а територията ѝ да бъде поделена между победителките Гърция, Кралство на сърби, хървати и словенци (бъдещата Югославия) и Румъния, Уилсън казва:

„По-скоро ще напусна конференцията и Париж, отколкото да се съглася на подялбата на един народ със самостоятелна държава и минало“.

Така на практика благодарение на Удроу Уилсън България оцелява.

Президентът Уилсън, академичен учен и преподавател, е сред бащите на международната система, която днес познаваме като ООН, радетел за почтена и прозрачна международна политика.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС