Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Вдигат паметник на Супермен за $3 милиона в Америка

Мъжът от стомана ще се издига в Кливланд, родния град на създателите му

Хенри Кавил е последният, въплътил в киното ролята на Супермен. - Вдигат паметник на Супермен за $3 милиона в Америка

Хенри Кавил е последният, въплътил в киното ролята на Супермен.

Градската администрацията на Кливланд, Охайо, е одобрила проект за паметник на Супермен, съобщава Асошиейтед прес. Скулптурата с височина четири метра ще стои върху 11-метров постамент. Тя ще бъде изработена от стомана и ще струва малко над 3 милиона долара. Автор на проекта е кливландския скулптор Дейвид Деминг.

По мнение на активисти, подкрепящи проекта, той ще напомня на всички ценители на Супермен, че този прочут герой от комикси, книги и филми е създаден през 30-те години на ХХ век от двама местни граждани – Джери Сигъл и Джо Шустър.

Прототип на статуята, изработен от фибростъкло, в ателието на Дейвид Деминг Снимка: wtam.com

Монументът ще бъде финансиран от частни източници. Той ще бъде открит през 2017 г. заедно с пешеходен мост над река Каяхога.

Някои от членовете на градската администрация изразиха опасения, свързани с рисковете от натрупването на сняг и лед по скулптурата. Деминг прие съображенията на общинарите и нанесе промени в проекта си, като промени облицовката на пелерината на героя.

„Сега пелеринатаведнага да идентифицира визуално фигурата като Супермен, но няма да задържа сняг и лед, които могат да паднат от нея. Освен това усуках торса, за да се вижда по-добре буквата S на гърдите на Супермен“, коментира скулпторът.

Сигъл и Шустър измислят „Мъжа от стомана“, след като се срещат в градската гимназия Гленвил през 1933 г. В първия вариант героят бил злодей-телепат, жадуващ за световно господство. Комиксът нямал успех и художниците радикално преправили образа, създавайки класическия Супермен — борец за справедливост, надарен със свръхестествени способности. Първият каноничен комикс за Супермен излиза през 1938 година в издателството DC Comics. През 1948 г. героят оживява и на телевизионния екран. Най-запомнящият се кинообраз на Супермен е създаден от актьора Кристофър Рийвс (1952-2004) в тетралогия от 70-те и 80-те години.

 

Очакваме премиерата на филма „Батман срещу Супермен“ през пролетта на 2016 г.

През пролетта на 2016 г. ще бъде и премиерата и на филма „Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта“, който вече постави един рекорд – най-скъпият филм в историята на киното. В ролята на Супермен ще видим Хенри Кавил, вече играл веднъж същия персонаж в „Мъжът от стомана“ през 2013 г.

Макар и уникален, паметникът на Супермен не е първият от този вид. В много градове са издигнати скулптури на измислени герои. Двутонна, триметрова статуя на Роки Балбоа, героят боксьор от едноименната филмова поредица, е разположена до артмузея на Филаделфия вече 20 години. Белия заек, Лудия шапкар и Алиса на Луис Карол стоят заедно върху една гъба в Сентрал парк вече 50 години. Лондон и Москва отдават почит съответно на Шерлок Холмс и свитата на Воланд от произведнията на Артър Конан Дойл и Михаил Булгаков.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg