Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Вдигат паметник на завистта в Хасково

Паметникът на човешката слабост ще се издига в центъра на Хасково. - Вдигат паметник на завистта в Хасково

Паметникът на човешката слабост ще се издига в центъра на Хасково.

„Ако България роди гений, то това ще бъде геният на завистта” – тази мисъл на Елин Пелин, повтаряна твърде често по нашите географски ширини, скоро ще добие монументално измерение. Жителите на Хасково с гордост могат да извикат „И ний сме дали нещо на света”, защото именно там ще бъде вдигнат първият „Паметник на Завистта – Българският Икар”.

Новината беше съобщена официално от шефа на Туристическия информационен център Красимир Пилев. Идейният проект и глинената разработка на скулптурната композиция вече са готови. Техен автор е местният скулптор Господин Тенев–Гуспата. Той прави и други от арт инсталациите в града – като оспорваната за художествените си достойнства Баба Яга, Бухалът пред Общината и др.

Теневият замисъл вижда Завистта като човек, разперил ръце, обсипани с пера. Устремът му е да полети, но в гръб го залавят ръце на скелет и пречупват крилете му.

Според плановете скулптурата трябва да бъде завършена и поставена в центъра на града към края на годината.

Паметникът на човешката слабост ще се издига в центъра на Хасково.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90