Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Вдигат стойността на наградата на литературния конкурс „Развитие“

Дни преди да изтече крайният срок за ръкописи, премията става 12 хил. лв.

Ина Вълчанова спечели голямата награда на литературния конкурс „Развитие“ през 2017-а с романа „Остров Крах“. Снимка: Яна Пункина - Вдигат стойността на наградата на литературния конкурс „Развитие“

Ина Вълчанова спечели голямата награда на литературния конкурс „Развитие“ през 2017-а с романа „Остров Крах“. Снимка: Яна Пункина

Голямата награда за неиздаван български роман на литературният конкурс „Развитие“ става 12 хиляди лева, обявиха организторите. Паричната равностойност на отличието, досега 7 хиляди лева, се вдига дни преди да изтече крайният срок за предаване на ръкописи – 31 декември. Повод за промяната е 10-годишинината от основаването на наградата.

Повишена е и специалната награда – еднократно учредена по повод юбилея, тя става 7 хиляди лева, вместо обявените първоначално 3 хиляди лева.

Освен с юбилея на конкурса, неговият основател и главен мениджър на Корпорация „Развитие“, Александър Александров, мотивира решението си и с 25-ата годишнина на корпорацията, която ще бъде отбелязана през 2018 г. с редица прояви, част от които е и литературният конкурс.

Александър Александров, основател на литературния конкурс „Развитие“

Заради юбилея е решено да бъдат издадени не само петте номинирани книги, но и още пет, по преценка на журито. Произведенията ще бъде оценявани от комисия в състав: проф. Ивайло Знеполски, доц. Бойко Пенчев и Георги Господинов.

Ръкописи ще бъдат приемани и през почивните и празнични дни. В края на април 2018-а ще бъдат обявени петте номинирани романа, а в първите дни на месец май – и спечелилите Голямата и специалната награди.

Победителят в предишното издание на конкурса бе Ина Вълчанова с романа „Остров Крах“, с който авторката спечели и Европейската литературна награда за 2017-а.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС