Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Вдигнаха паметник на Сноудън в Ню Йорк. За една нощ (видео)

Дело е на неизвестни творци, властта го скри

Бюстът на Сноудън е „изникнал“ неочаквано в бруклинския парк. - Вдигнаха паметник на Сноудън в Ню Йорк. За една нощ (видео)

Бюстът на Сноудън е „изникнал“ неочаквано в бруклинския парк.

Паметник на Едуард Сноудън бе вдигнат в парк в Бруклин в Ню Йорк, при това само за една нощ! Бюстът му е бил видян в понеделник и много бързо покрит от властите. Видео в YouTube показва как през нощта група маскирани артисти поставят скулптурата на върха на колона на военен мемориал за Американската война за независимост.

След като се видели новопоявилата се статуя, от управата на парка са я покрили с брезент. По-късно са свалили „главата“ на Сноудън от колоната. Говорител на градския парков департамент в Ню Йорк е потвърдил случката.

„Скулптурата е премахната. Издигането на каквато и да е неодобрена структура или произведение на изкуството в градския парк е незаконно“, се казва в негово съобщение.

„Този монумент е мемориал в памет на американските войници, изгубили живота си по време на Войната за независимост. Ние го обновихме, за да акцентираме върху онези, които пожертваха сигурността си в битката срещу съвременните тирани. Би било оскърбително за мъжете, които почитаме тук, да не се възхвалят онези, които днес защитават техните идели – като Едуард Сноудън, който осветли програмите на АНС, грубо нарушаващи 4-ата поправка“, се казва в позиция на артистите, които стоят зад акцията.

Едуард Сноудън работеше като анализатор в американската Агенция за национална сигурност до момента, когато разпространи публично огромен брой класифицирани документи, доказващи масово и интензивно шпиониране на американски граждани от страна на правителството. Граждански активисти и някои журналисти обявиха Сноудън за герой. Политиците масово обаче го определиха като предател.

Сноудън в момента е в неизвестност, предполага се, че е в Русия, където получи временно политическо убежище. САЩ го издирват, за да го съдят за издаване на държавни тайни.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg