POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Вдигнете среден пръст за протест, призова Ай Вейвей

Китайският творец инициира онлайн проект, с който всеки може да организира символичен протест срещу място или сграда

Средният пръст на Вейвей може да пропътува до всяко място на планетата, включително и до Княжеската градина в София. - Вдигнете среден пръст за протест, призова Ай Вейвей

Средният пръст на Вейвей може да пропътува до всяко място на планетата, включително и до Княжеската градина в София.

Ай Вейвей, китайският художник дисидент, известен с крайните си протести против потисническите политически режими по цял свят, призовава човечеството да размаха средни пръсти в нов онлайн дигитален проект.

Инициативата на Вейвей е своеобразно продължение на популярния му проект „Study of Perspective“ (Изследване на перспективата), серия от фотографии, в които художникът показва среден пръст пред различни забележителности в множество държави като символ на политическия му протест против местните власти.

Сега творецът е създал платформата „Middle Finger“, в която всеки желаещ може да използва ръката му с протегнатия пръст и да я наложи върху своя авторска снимка. Дигиталните създатели могат да изберат да работят и с картата на Гугъл Street View и сами да направят своя колаж с избрана локация. До момента на сайта на платформата „Avant Arte“ са качени стотици колажи с нецензурния знак пред кулата на Тръмп, Саграда Фамилия, Айфеловата кула, Кремъл, а понякога към напълно случайни сгради или дори към небе с облаци.

Ако изображението се качи в социалните мрежи, важно е авторите му да го придружат с #studyofperspective, за да се включи в световната банка със средни пръсти.

„Средният пръст“ идва седмици преди откриването на нова самостоятелна изложба на Вейвей в Музея на дизайна в Лондон, където ще бъде представен и нетипичен прочит на „Водни лилии“ на Клод Моне – 15-метрово пано с лего блокчета.

Вижте още: АЙ ВЕЙВЕЙ ПРЕСЪЗДАДЕ „ВОДНИ ЛИЛИИ“ НА МОНЕ С БЛОКЧЕТА ЛЕГО

Средният пръст на Вейвей вдъхновява и принт в червено, който ще бъде достъпен за поръчки само за 24 часа на 30 март. Цената на един принт е 410 евро, като 65% от продажбите ще бъдат дарени на Музея на дизайна.

Ай Вейвей, „Среден пръст в червено“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg