Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Вдовици“, сгодени за „Оскар“

Новият филм на Стив Маккуийн предлага стереотипи и разбива клишета за расите, половете и американската политика

Лиъм Нийсън и Виола Дейвис в първите кадри на „Вдовици“ - „Вдовици“, сгодени за „Оскар“

Лиъм Нийсън и Виола Дейвис в първите кадри на „Вдовици“

Целувки и куршуми. Любов и смърт. Черно и бяло. Виола Дейвис и Лиъм Нийсъм. С такива контрасти (някои от които шокиращи) започва „Вдовици“, третият филм по нашите екрани този месец, който след два месеца вероятно ще спечели поне няколко номинации за „Оскар“. И продължава с клишета и разбити стереотипи – достатъчни, за да ядосат десните консерватори, които се дразнят от холивудския либерализъм, а също и някои от най-големите им опоненти – но не чак толкова. 48 от 49-те ревюта в сайта „Метакритик“ са позитивни, едно е смесено, резултатът е 86 от 100.

Режисьорът на „Вдовици“ Стив Маккуийн („Срам“, „12 години в робство“) е и негов съсценарист заедно с Джилиан Флин („Не казвай сбогом“, „Отворени рани“). Сюжетът е основан на едноименен британски минисериал от 1983 г. и разказва какво се случва, след като при обир в Чикаго и четиримата въоръжени престъпници са убити. Притиснати от конкурентни гангстери, техните вдовици се заемат да довършат делото на покойниците, като извършат вместо тях проваления грабеж.

Виола Дейвис е Вероника, вдовицата на шефа на бандата Хари (Лиъм Нийсън). Елизабет Дебики е красивата и на пръв поглед глуповата блондинка от полски произход Елис, съветвана от майка си да си намери работа като ескорт, за да може да си плаща сметките за колежа. Мишел Родригес е Линда, която без мъж е напът да изгуби магазина си. Трите си намират помощничка – Бел (Синтия Ериво). Останали без нищо, но способни на всичко, четирите жени от три различни раси вземат съдбата си в собствените си ръце.

Още няколко звезди блестят във филма. Колин Фарел е в ролята на младия Джак Мълиган, кандидат за общински съветник и последен отрок в династията Мълиган, която държи постове в градската управа вече три поколения.

„Не можем да позволим негър да замени един Мълиган в общинския съвет“, казва старият Том Мълиган (много силна игра на 87-годишния Робърт Дювал).

Ясно е, че Мълиган са расисти, но ако някой предположи, че афро-американския господин, който Джак е готов да отстрани от изборите с цената на всичко, е по-порядъчен от опонента си, значи разсъждава по-клиширано от сценаристите. Джамал Манинг (Брайън Тайри Хенри), чернокожият кандидат за поста в съвета на 18-и район, е човек с тежко криминално минало, настояще и бъдеще. Не можем да не споменем и звездата от „Бягай!“ Даниъл Калуя, който във „Вдовици“ изгражда много убедително образа на помощника на Джамал, диаметрално противоположен на ролята, с която стана известен.

„Вдовици“ е едновременно трилър с малко романтика, хейст муви с много съспенс и насилие, и драма за тежката, черна (и бяла) вдовишка съдба. И за суровия свят на американската политика, в който нищо не се дава даром. Още по-важно е, че „Вдовици“ е умен филм с изненадващи сюжетни ходове, който ще се хареса и на широката публика, а такова нещо си струва да се види, тъй като не се среща никак често.

https://youtu.be/2mvZpplir_Q

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90