Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Вече и официално: Морфов директор на Народния

Александър Морфов е приел да управлява временно Народния театър до конкурс за поста. - Вече и официално: Морфов директор на Народния

Александър Морфов е приел да управлява временно Народния театър до конкурс за поста.

Новината, че Александър Морфов става директор на Народния театър, бе потвърдена и официално. От Министерството на културата обявиха преди минути, че Вежди Рашидов ще назначи режисьора начело на първата трупа до провеждането на конкурс за шеф на трупата.

Александър Морфов е роден през 1960 г. в Ямбол. Завършил е в НАТФИЗ специалност „Режисура за куклен театър“, клас 1990 г., при проф. Юлия Огнянова, както и кинорежисура при проф. Георги Дюлгеров.

Морфов за втори път поема театъра. За кратък период – 2000 – 2001 г., той оглави Народния след проф. Васил Стефанов. В театъра е от 1993 г., след като напуска директорския пост през 2001-ва той е главен режисьор на Санкт-Петербургския театър „Вера Комиссаржевская“ до 2006 г. Работил е още в Театър „Et cetera“ и „Ленком“ в Москва. От 2009 г. е главен режисьор на Народния театър, докато през декември не напуска позицията заради несъгласие да работи в държавна институция, след като Слави Бинев е председател на Комисията по култура и медии в парламента.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg