Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Вече сте ни чели над 1 млн. пъти, благодарим!

Площад Славейков посещаван от около 10 хил. души дневно

Рожденият ни ден беше преди половин година, на 24 май. - Вече сте ни чели над 1 млн. пъти, благодарим!

Рожденият ни ден беше преди половин година, на 24 май.

Един милион посещения отчетохме преди няколко дни, около половин година след появата на „Площад Славейков“ в интернет. Постижението надмина и най-смелите ни очаквания, защото културата, както знаем, е първото, без което и държавата, и гражданите могат да минат. От нашата медия обаче не се лишавахте всеки ден в продължение на шест месеца!

От 24 май, когато бе нашият рожден ден, читателите ни плавно нарастваха. В момента имаме между 8 хил. и 33 хил. посещения дневно. Броячът под статиите не е манипулиран, така може да видите, че читателите на много от текстовете надхвърлят 10 хиляди, а някои стигат до повече от 90 хиляди! Между най-четените текстове са: „Невена Цонева, провалът на музикалните формати“, „Хвърчащ човек стои между Небето и Земята, кани се да полети“, „Една Камелия, стъпкана в Образцовия дом. Струва ли си жертвата?“, „Как музиката влияе на мозъка ни“, „Урокът от няколко нокдауна и един нокаут“, „Нормална ли е Лидия, или е живяла ненормално“, „Спасителите не ги съобщават в новините“, „Затворете театрите“…

Аудиторията на сайта е големият ни капитал, защото притежаваме най-взискателната публика – 90% от читателите ни са с висше образование! Шейсет процента от тях са жени, което беше очаквано, тъй като нежният пол е мнозинство в интернет. Посетителите ни на възраст 18-24 години са 10%, между 25-54 години са 70%, а над 55 години – 20%. Онова, с което се опитваме да привлечем интереса им, е селекцията от събития в областта на изкуството. Всеки ден на онлайн площада търсим най-важните теми от деня в българската и световната култура, публикуваме непопулярни позиции по горещите теми в обществото и даваме думата на значими творци и интелектуалци. Към това се стремим, но има и нещо, от което бягаме – „Площад Славейков“ е зона, свободна от чалга. Чалгата обаче, не може да бъде изтребена само с мълчание. Тя трябва да бъде изобличавана във всичките й форми и прояви, за да бъде потушена и пратена там, където й е мястото – в кръчмата.

Анализирайки изминалата половин година, отчитаме, че културата и творците са силно подценени в публичното пространство. Те имат все по-малко място в медиите, ако не се представят с нещо скандално или с жълт оттенък. Това резонира и в отношението на държавата, дефинирано от един депутат: „Културата е едни 110 млн. лв., останалото са цветя и ръкостискания“. Звучи цинично, защото родните политици вероятно системно отсъстват от културни събития, посетени от около 10 млн. зрители годишно…

Ние на „Площад Славейков“ обаче споделяме страстта на българите към театъра, киното, изобразителното изкуство, музиката и литературата. Работим за тях – и за артистите, и за тяхната публика! И им благодарим!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Български Лев

Bookshop 728×90