Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Вече сте ни чели над 1 млн. пъти, благодарим!

Площад Славейков посещаван от около 10 хил. души дневно

Рожденият ни ден беше преди половин година, на 24 май. - Вече сте ни чели над 1 млн. пъти, благодарим!

Рожденият ни ден беше преди половин година, на 24 май.

Един милион посещения отчетохме преди няколко дни, около половин година след появата на „Площад Славейков“ в интернет. Постижението надмина и най-смелите ни очаквания, защото културата, както знаем, е първото, без което и държавата, и гражданите могат да минат. От нашата медия обаче не се лишавахте всеки ден в продължение на шест месеца!

От 24 май, когато бе нашият рожден ден, читателите ни плавно нарастваха. В момента имаме между 8 хил. и 33 хил. посещения дневно. Броячът под статиите не е манипулиран, така може да видите, че читателите на много от текстовете надхвърлят 10 хиляди, а някои стигат до повече от 90 хиляди! Между най-четените текстове са: „Невена Цонева, провалът на музикалните формати“, „Хвърчащ човек стои между Небето и Земята, кани се да полети“, „Една Камелия, стъпкана в Образцовия дом. Струва ли си жертвата?“, „Как музиката влияе на мозъка ни“, „Урокът от няколко нокдауна и един нокаут“, „Нормална ли е Лидия, или е живяла ненормално“, „Спасителите не ги съобщават в новините“, „Затворете театрите“…

Аудиторията на сайта е големият ни капитал, защото притежаваме най-взискателната публика – 90% от читателите ни са с висше образование! Шейсет процента от тях са жени, което беше очаквано, тъй като нежният пол е мнозинство в интернет. Посетителите ни на възраст 18-24 години са 10%, между 25-54 години са 70%, а над 55 години – 20%. Онова, с което се опитваме да привлечем интереса им, е селекцията от събития в областта на изкуството. Всеки ден на онлайн площада търсим най-важните теми от деня в българската и световната култура, публикуваме непопулярни позиции по горещите теми в обществото и даваме думата на значими творци и интелектуалци. Към това се стремим, но има и нещо, от което бягаме – „Площад Славейков“ е зона, свободна от чалга. Чалгата обаче, не може да бъде изтребена само с мълчание. Тя трябва да бъде изобличавана във всичките й форми и прояви, за да бъде потушена и пратена там, където й е мястото – в кръчмата.

Анализирайки изминалата половин година, отчитаме, че културата и творците са силно подценени в публичното пространство. Те имат все по-малко място в медиите, ако не се представят с нещо скандално или с жълт оттенък. Това резонира и в отношението на държавата, дефинирано от един депутат: „Културата е едни 110 млн. лв., останалото са цветя и ръкостискания“. Звучи цинично, защото родните политици вероятно системно отсъстват от културни събития, посетени от около 10 млн. зрители годишно…

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Ние на „Площад Славейков“ обаче споделяме страстта на българите към театъра, киното, изобразителното изкуство, музиката и литературата. Работим за тях – и за артистите, и за тяхната публика! И им благодарим!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах